Saját KB bal
Saját KB jobb

Hogyan válasszunk kutyaruhát, kutyakabátot?

A hideg téli hónapokban sokunkban felmerül a kérdés, hogy mibe öltöztessük a kutyánkat télen? Nem divattippeket szeretnénk megosztani, hanem abban szeretnénk segíteni, hogyan válassz tudatosan, megfontoltan kutyaruhát, kutyakabátot.

Melyik kutyának vegyünk kutyakabátot?

Talán manapság már senki nem tekinti oktalan hóbortnak a kutyák öltöztetését, és szerencsére egyre kevesebb olyan példát látni, amikor valaki pusztán divatból vagy cukiságból vesz kutyapulcsit vagy ruhákat a kutyájának. Általánosságban azokat a lakásban tartott kutyákat érdemes hűvösebb időben felöltöztetni, akik csak a séta idejére mozdulnak ki a szabadba, kivételt képeznek az északi típusú kutyák (husky, malamut, szamojéd stb.). A kisebb testű, idős, beteg vagy kölyökkutyákat, illetve azokat, akiknek vékony szőrzete van (vizslák, agarak, stb.) szintén ajánlott védeni a hidegtől.

Vannak olyan kutyák, akik speciális ruházatot igényelnek?

Igen. Az idősebb, elsősorban kistestű, szuka kutyák esetében a felfázás gyakran előfordul a téli hónapokban, nekik a hasat is védő ruhára van szükségük. Az agarak és keverékeik illetve a meztelen kutyák szőrzete nagyon vékony, ráadásul az őket fedő zsírréteg sem véd hatékonyan a hideg ellen, ezért nekik melegebb, az egész testet borító kabát/overáll kell. Az idős, vékony testalkatú kutyákat is óvjuk fokozottan, illetve az ízületi gyulladásban szenvedő ebek esetében védjük az érintett testrészt.

Hány kutyaruhát, kutyakabátot vegyünk egy szezonra?

Ez nagyban függ az életmódtól és a kutya fajtájától. Ha csak a napi sétákra gondolunk, akkor egy közepesen hosszú szőrű, közepes méretű kutyának két pulcsi bőven elég. Ha kirándultok, erdőt jártok, és sokat vagytok a szabadban, akkor komolyabb ruhatár lehet szükséges. Ilyen esetekben réteges öltözködés ajánlott, és akár egy vastagabb kabát, amely hosszú órákon át melegen tartja a kutyát.

Méret, fazon, illeszkedés

A kutyaruhák esetében fontos a jó méret és a pontos illeszkedés. Figyelj, hogy ne szorítsa, ne dörzsölje ki a hajlatokban, de lehetőleg ne is legyen túl bő a ruha. Ez utóbbi esetben ugyanis nem szigetel megfelelően. Minden kutya alkata más és más. Az egyszerűbb kutyaruhákat, kutyakabátokat többnyire egy, legfeljebb három mérettel látják el: általában a háta hossza és a nyak körméret van megadva, esetleg a testtömeg. Ez alapján egy tacskó és egy francia bulldog „egy kutya”, holott elég nagy a különbség az alkatuk között. Ami az egyiknek kényelmes lesz, az a másiknak biztosan nem.

Ezért fontos, hogy lehetőség szerint próbáld fel kedvencedre a kutyapulcsit, kutyakabátot mielőtt megveszed, illetve olyan helyről vásárolj, ahol valóban a kutyák igényeire szabott ruházatot kínálnak, nem csak divatpulcsikat.

Hazánkban kaphatók kifejezetten agaraknak, bulldogoknak és egyéb speciális alkatú fajtáknak szánt ruhák online is. Szánd rá az időt a keresésre, vedd fel a kapcsolatot a hazai készítőkkel. Nem csak a mostani helyzetben fontos, hogy a vásárlásainkkal a hazai tervezőket, készítőket támogassuk.

Etikus kutyadivat

kutyaruhaAhogy az előbb is írtuk, a kutyaruha vásárlás alkalmával is szavazunk a pénzünkkel. Ha 1 dollárért rendelsz a netről egy cuki kutyaruhát, azzal több, mint valószínű, hogy nem egy etikus vállalkozást támogatsz. Ha belegondolsz, hogy abban az árban benne van a szállítás, a csomagolás, az anyagköltség és a kereskedő haszna is, szerinted mennyit fizettek a varrónőnek, aki megvarrta?

A kutyaruha származási országa is fontos, hiszen a fejlődő országokban a környezetvédelmi és minőségi irányelvek kevésbé szigorúak, mint mondjuk az EU-ban. Ez azt jelenti, hogy egy ottani textilüzem például gond nélkül beleengedheti a szennyező festékeket és vegyi anyagokat a folyókba, illetve olyan toxikus anyagokat használhat a gyártás során, amik allergiát, viszketést okozhatnak a kutyádnak. Arról nem beszélve, hogy a munkavédelmi szabályok hiánya miatt a textilipari dolgozók mérgező anyagoknak vannak kitéve a mindennapi munkájuk során.

Szőrme, bőr, kacsatoll és társaik

Legyen bármilyen cuki és meleg az a kabát, egy másik állat szenvedésébe és halálába kerül, hogy kedvenced szőrme vagy bőr kiegészítőkkel ékesített kabátkában parádézzon. Szerencsére, ahogy a humán divatban visszaszorul az állati eredetű anyagok használata, úgy a kutyaruhák gyártói is veszik a lapot. Az elmúlt években egyre több gyártó tért át állatbarát anyagok használatára, de nem árt résen lenni, még mindig kaphatók kacsatollal töltött pufi kabátkák és szőrme szegélyes mellénykék.

Mennyiség a minőség felett

Jól átgondolt vásárlásainkkal tehetünk a túlfogyasztás ellen. Lehet, hogy a kutyaruha vásárlás összességében nincs nagy hatással a globális túlfogyasztási problémára, de itt is, mint az élet minden más területén, fontos a mértékletesség. Lehetőleg kevesebb, de jó minőségű, tartós darabot válassz.

Figyelj arra, hogy a ruhadarab mosógépben mosható vagy könnyen tisztítható legyen, hogy ne kelljen kidobni csak azért, mert koszos lett. A kezelési útmutatóban leírtak szerint mosd/tisztítsd a kutyaruhát,  így hosszabb ideig megőrizheted jó állapotát, minőségét.


Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...