Saját KB bal
Saját KB jobb

Műanyagmentes július – Mit tehetek kutyásként?

Idén is elstartolt a Műanyagmentes július! A kihívást 2011 óta hirdeti meg az ausztrál Plastic Free Foundation. A cél nem csupán az, hogy egy hónapig kevesebb műanyag szemetet termeljünk, hanem az is, hogy inspirálja a résztvevőket a szemléletmódjuk megváltoztatására. A mozgalom évről évre egyre népszerűbb, tavaly 170 országból, több mint 200 millió ember csatlakozott hivatalosan is a programhoz!

A szervezők hasznos tippekkel segítik a résztvevőket. Ha eddig még nem kacérkodtál a műanyagmentesítés gondolatával, akkor a kezdeti lépésekben segítenek, de ha „haladó szinten” vagy, akkor is találhatsz hasznos ötleteket.

ITT tudsz csatlakozni a kihíváshoz.

A műanyagszennyezés mindannyiunk problémája. Felelősen gondolkodó gazdiként ezért törekednünk kell arra, hogy kutyánk ökológiai mancsnyomát is csökkentsük.

Az alábbi tippekkel szeretnénk segíteni, ha a kedvenced nevében is vállalnád a #műanyagmentesjúlius –t.

Zacsi

Nehéz megkerülni a témát, hiszen a kutyaürülék összeszedése alapvető higiéniai feladat, és ehhez alapvető kellék a műanyag zacskó. Vagy mégsem?

Az udvaron, kertben használj lapátot és gereblyét az ürülék összegyűjtésére, majd kartondobozba, papírzsákba helyezve dobd ki a szemetesbe. A közhiedelemmel ellentétben a kutyakaki komposzt-kompatibilis, erről korábban írtunk itt.

A sétáltatás, kirándulás közbeni kutyakaki felszedésre létezik egy papírból készült kislapát formájú eszköz, amely Magyarországon is kapható a nagyobb állatfelszerelés-boltokban. Jó alternatíva még a lebomló és/vagy komposztálható zacskó esetleg a papír. Igen, ezek drágább alternatívák, mint az egyszer használatos nejlonzacskó, de ne feledd: a pénzed a szavazatod. Azzal, hogy pénzt fizetsz egy csomag nejlonzacskóért azt üzened a gyártónak, hogy részedről rendben van, hogy ilyen szeméttel árasztja el a bolygót.

Sokan azzal nyugtatják a lelkiismeretüket, hogy az élelmiszerboltban a zöldség, gyümölcs vagy pékáru csomagolására használt zacskót „használják újra” kakigyűjtésre. Ez sajnos nem jó szokás. A természetnek édes mindegy, hogy kétszer is használták azt a zacskót, mielőtt a szemétre került.  Az élelmiszerekhez szerezz be mosható textilzacskót, és eleve ne hozd el a boltból a nejlont! Így kevesebb egyszer használatos nejlonzacskó fogy, az áruház kevesebbet fog rendelni és nem kell annyit gyártani.

műanyagmentes

Műanyag játékok

Mielőtt megveszel egy játékot, gondold meg, tényleg szüksége van rá? Nem azt mondjuk, hogy ne vegyél szórakoztató játékokat, labdákat a kutyádnak, de kezeld tudatosan a kérdést. Ha valamiről már a boltban látszik, hogy két percet sem fog bírni, azt hagyd ott. Inkább tartós, „örökéletű” darabokat válassz, amelyeket nem kell hamar a szemétbe dobni.

A kutyajátékok között ma már találsz természetes anyagokból (fa, kaucsuk, bambusz, stb.) készülő termékeket, illetve teljesen újrafelhasznált anyagokból előállított darabokat is. Ha teheted, részesítsd ezeket előnyben. A sok vacak helyett inkább kevesebb minőségi játékot vegyél.

Kutyajátékokat készíthetsz otthon is, a meglévő dolgaid felhasználásával: DIY kutyajáték.

Itatótál, kulacs, póráz, nyakörv és egyéb felszerelések

Lehetőség szerint válaszd a műanyagmentes és minél tartósabb alternatívákat. Hosszabb élettartam, kevesebb szemét. Illetve itt is törekedj a mértékletességre: valóban kell a kutyádnak a hatodik nyakörv is?

Fogkefe, sampon és higiéniai termékek

Ma már itthon is rendelhetsz csomagolásmentes kutyasampont vagy sampontömböt, illetve környezetbarát csomagolású ápoló termékeket. Törekedj arra, hogy az összetételük is természetes legyen, a formula ne tartalmazzon mikroműanyagokat.

Fogkefe helyett az ujjra húzható textil fogtisztító remek megoldás, csakúgy, mint a bambusz nyelű kutyafogkefe.

Táp

Kutyatápot a kutyánk szükségletei alapján választunk, és a csomagolás alapanyaga sokadlagos tényező. Ha teheted, akkor vedd előbbre a prioritás listán, és ha találsz olyan tápot, amely megfelelő alternatívája a kedvenc tápotoknak, de műanyag helyett papírzsákban árulják, válts.

Hazánkban egyelőre nem túl elterjedtek a műanyagmentes csomagolású tápok, de azzal is sokat tehetsz a környezetért, ha a műanyag tápos zsákot megtisztítva a szelektív gyűjtőben helyezed el. A nagyobb kiszerelésű tápok arányaiban kevesebb anyagba vannak csomagolva – ha teheted, vásárolj nagyobb zsákkal.

Kisebb állateledel boltokban gyakran találsz kimért kutyatápot, ezt egy textilzsákban vagy fém tápos vödörben tudod tárolni.

A hentesek, húsboltok közül több helyen elfogadják a vitt csomagolást is. Kérdezd meg, hogy viheted-e a saját tartós műanyag, fém vagy üveg edényeidet?

Ha nyersen etetsz és adagonként fagyasztod a húst, akkor sokat spórolhatsz a zacskó- és fóliamennyiségen, ha előbb egy tálcára porciózol és azt teszed be a mélyhűtőbe. Amikor megfagy, át tudod tenni az adagonként összefagyott húsokat egy tartós edénybe.

Ti milyen lépéseket tesztek a környezettudatos élet felé? Ha van jól bevált módszered vagy tipped, ne habozz megosztani kommentben! Tegyünk együtt a környezet védelméért!

Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.plasticfreejuly.org/get-involved/what-you-can-do/pet-care/; https://www.turistamagazin.hu/hir/julius-elsejen-startol-a-muanyagmentes-julius;
Képek: pexels.com.
Videó: https://www.plasticfreejuly.org/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...