Saját KB bal
Saját KB jobb

Érdekes tények az informatika világából: te hányat ismersz?

Az életünk része évtizedek óta, mégsem tudunk róla még mindent. Az informatika és az internet világában élve talán nem is sejtjük, hogy a Facebook “lakossága” már egy egész kontinenst kitenne. Sőt, a “Piszkos tizenkettő” is egészen más jelentéssel bír, mint a filmiparban. Te melyikekről hallottál már?

Vigyázat, vírusveszély! Ki hozta létre az első számítógépes vírust?

A legelsőt 40 éve, novemberben hozták létre. Ennek születése 1983. november 10-én történt, és Rich Skrenta nevéhez fűződik. Az Elk Cloner “becenévre” hallgatott. Azóta annyira közismertté vált a vírusok kialakításának módja, hogy havonta 6000 új számítógépes vírust fejlesztenek le. A Datatrans vezeték nélküli internetszolgáltatása azonban biztonságos, gyors internetelérést biztosít.

De miért nevezzük vírusnak? Alapvetően azért, mert a biológiai kórokozóhoz hasonlóan terjed – csak épp nem emberről emberre, hanem gépről gépre. Azaz egy floppy lemezről költözik át a másik gépre. A legtöbb online vírus a szervezetbűnözésből származik – közel 20%-ban. 

Még 5+1, kevésbé ismert tény az informatikából

  1. Az első, 1939-es számítógép inkább volt számológép, hiszen nem hasonlított különösebben a mai asztali gépek és laptopok ősére. Az csak az 1960-as években készült el.
  2. Kimerevedő tekintetek: Tudtad, hogy az átlagos ember percenként 20-szor pislog? És azt, hogy ez a számítógép előtt lecsökkenhet átlagosan 7-re, vagy akár 0-ra is? Ha például cuki kismacskás, kiskutyás videókat nézünk, néha pislogni is elfelejtünk.
  3. Az első (fa)egér: A legelső számítógépes egeret 1964-ben alkotta meg Doug Engelbart. Ez egyetlen nagy, piros gombból, és jól olvastad: egy fa testből állt. Csak horizontálisan és vertikálisan volt gépes mozogni, ellentétben például a mai, gamer társaival.
  4. Facebookiából szeretettel: Amennyiben a Facebook-ot országgá lehetne nyilvánítani, rengeteg lakója lenne: 2,2 milliárd felhasználójával a Föld legnagyobb állama lenne. (Viszonyításképp: Kína lakossága 1,39 milliárd, míg Indiáé 1,32 milliárd jelenleg.)
  5. A világ legértékesebb notebook tokja: Tudjuk, hogy léteznek drága dolgok. Sőt, nagyon drágák is. Azonban ár-érték arányban talán mindet felülmúlja az a notebook tok, amelyet potom 2 milliárd 401 millió forintért vehetünk meg. Az értékét a rajta lévő 8800 darab csiszolt gyémánt és a tok száját díszítő, szibériai tigrisszőrme adja.
  6. Havonta egymillió internetes domaint regisztrálnak, melyek közül 6-ból 5-ben találni felnőtt tartalmat. A legelső domaint 1985-ben regisztrálták fel: ez a nordu.net volt. (E tudományos weboldalon nem volt még felnőtt tartalom.) A symbolics.com-on létrehoztak az oldalnak egy virtuális “emléktáblát”.

A személyi számítógépek forradalma

A bevezetőben említett “Piszkos tizenkettőről” viszont még nem esett szó. Pedig nekik köszönhetjük a személyi számítógépek forradalmát: ők voltak az első IBM PC elkészítői. Egy tizenkét fős csapat, akik segítettek elindulni a világnak egy új korszak hajnalán, a digitalizálódás felé.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...