Saját KB bal
Saját KB jobb

Egy letűnt kor modern kutyája: az argentin dog

Az 1900-as évek elején tenyésztettek ki nagyvadak vadászatára Argentínában egy nagy termetű, izmos kutyát, amely impozáns méreteivel és nagyon atletikus testfelépítésével képes volt még a vaddisznók levadászására is.

Ez az argentin dog, amely még hatékonyan meg is tudta védeni a haszonállatokat a pumák támadásai ellen is, s a szélsőséges időjárási körülmények és a terepviszonyok sem jelentettek neki gondot a munka során.

A latin erős akaratú mindenes

A Falatozoo.hu állateledel webáruház kutyás termékeinek kínálatában minden olyan szükséges dolgot megtalálsz, amely kis- vagy nagytestű kedvenced jóllétéhez szükséges lehet. Az argentin dogok számára, amelyek gyakran hajlamosak lehetnek ételallergiára, például nagyon sokféle hipoallergén vagy gabona és/vagy gluténmentes eleséget vásárolhatsz.

Az argentin dogot tíz különböző kutyafajtából tenyésztették ki, közöttük van a német dog, a régi angol bulldog, a boxer, a bull terrier, a dobermann, az ír farkaskutya, a pireneusi masztiff és a cordobai harci kutya is. Nem egy kispályás eb, nagyon erős védelmező ösztön jellemzi. Nagyon hűséges és imádja a gyerekeket. Ha veszélyt érez, akkor nem habozik egy pillanatot sem, hanem cselekszik is. Ha ezt a nagyon okos és bátor kutyát megfelelően nevelik, akkor a jóra való hajlam, azaz a védelmező jelleg lesz a domináns.

Tartózkodó az idegenekkel szemben

Egy kiegyensúlyozott argentin dog boldog, és barátságos a természete, hiszen nagyon jól tud bánni az erejével és képes az önkontrollra. Ezt pedig sok kétlábú is megirigyelhetné. A gazdájával fantasztikus a kapcsolata, ám az idegenekkel olykor eléggé távolságtartóan tud viselkedni.

Hamar kiszagolja, ha valaki veszélyes. Területvédelemben példamutató erényekkel bír, emellett pedig igazi vadász, ezt a képességét pedig nem is szeretné elfelejteni és olykor gyakorolja is.

A hatodik legerősebb harapású ebnek tartják. Kis lakásba nem való ez a fajta, hiszen hatalmas a mozgásigénye. Nagyot képes ugrani, akár két métert is átvisz, így nem árt nagyon magas kerítést húznod, ha ilyen kutyát szeretnél. A hőséget jól viseli, hiszen Argentínából származik, ám a fagyos napokat nem, így nagy zimankó idején nem szabad kint tartani.

Szép, kedves, de nem való mindenkinek

Ez a rövid, aránylag durva és egyenes szőrzetű óriás nagyon atletikus és harmonikus megjelenésű. Inkább hosszútávfutó, mint birkózó alkata van. Színe csak fehér lehet, folt csak a fej területén elfogadott. Nem sokat ugat vagy csahol, de azért olykor öntörvényű lehet. Következetes vezetőre van szüksége, aki nem agresszivitással éri el nála, amit akar. Annál ez az intelligens négylábú sokkal többet érdemel. Érdemes lehet a neveléséhez szakértő segítséget – kutyaiskola vagy kutyakiképző – igénybe venni.

Az argentin dog határtalanul hűséges és odaadó, mindent megtesz a gazdájáért és a családjáért. Tűzön-vizen át megvédelmezi őket, megérdemli a legjobb ellátást.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...