Saját KB bal
Saját KB jobb

Minden szabadulószoba egy-egy izgalmas történetet takar

A szabadulószobák világszerte nagy népszerűségnek örvendenek már 10-15 éve. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a játékról.

Hazánkban is tucatnyi ilyen hely várja az izgalomra, közös fejtörésre és szórakozásra vágyókat. Különböző hangulatú változatok vannak, amelyekből meghatározott idő alatt kell kijutni. 

Kérdésekre és fejtörőkre kell válaszolni

A világszerte népszerű szabadulószoba ötletének forrását keresve a kilencvenes évek videojátékaiig kell visszamenni. Ekkor jelentek meg olyan programok, amelyekben egyik helyszínről a másikra úgy lehetett továbblépni, hogy rejtvényeket kellett megoldani. A 2000-es években ez a koncepció kikerült a digitális világból, és elkezdtek megépülni a valódi szabadulószobák.

Annyira népszerűvé váltak, hogy ma már nehéz olyan fővárost találni, ahol ne lenne legalább egy ilyen lehetőség. Általában 2-5 fős csapatokban kerül sor a játékra. A csapatot egy helyiségbe zárják be, és ott a tagoknak kérdésekre és fejtörőkre kell válaszolniuk ahhoz, hogy kijussanak egy meghatározott időn belül. 

Különféle tematika köré épülnek

A szabadulószobák különféle tematika köré épülnek, valójában csak a tulajdonosok fantáziája szab határt ezen a téren. Vannak olyan változatok, amelyek a horrorfilmek világát jelenítik meg, illetve olyanok is, amelyek varázsvilágot, nyomozást, pszichiátriai intézetet vagy westernt. Természetesen a rejtvények, fejtörők és kérdések ezekhez a témákhoz igazodnak. 

Minden szabadulószobánál van egy játékmester, akitől lehet segítséget kérni az elakadás során, meghatározott alkalommal lehet tőle kérdezni. Számos alkalommal nagyszerű időtöltés lehet ez a program, kiváló például születésnapra, csapatépítőre, ballagásra, családi találkozóra vagy baráti összejövetelre. 

A páros szabadulószobák is különböző nehézségűek

Fejleszti a csapatmunkát, hiszen a kijutáshoz elengedhetetlen a résztvevők együttműködése. Csakis közösen tudnak kiszabadulni, szükség van az összehangolt munkára. Ráadásul fejlődik a problémamegoldó készség egyénileg és csapatszinten is. Továbbá izgalmas kihívásokat nyújt a játék, folyamatosan próbára teszi a kreatív gondolkodást és az agyfunkciókat a feladványoknak és rejtvényeknek köszönhetően. Sokkal inkább logika szükséges ezeknek a feladatoknak a megoldásához, nem kell hozzá lexikális tudás vagy erő. Nincs korhoz kötve, idősek és fiatalok egyaránt játszhatják.

A Neverland nyolc különböző tematikájú szabadulószobával rendelkezik, amelyek mindegyike alkalmas két fő részére is. A páros szabadulószobák is különböző nehézségűek, ezt érdemes figyelembe venni a választáskor, a kijutásra egy óra áll rendelkezésre. A szolgáltatás igénybevételére angol és francia nyelven is van lehetőség a magyar mellett. A Neverland nagy szeretettel várja a kutyusokat is, ők is részt vehetnek a kalandban. Ráadásul a szórakoztató központban az étterem és bár részleg is állatbarát.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...