Saját KB bal
Saját KB jobb

Mire számíthatunk, ha eladóként helyezkedünk el?

Ha nekiállunk átböngészni az aktuálisan meghirdetett álláslehetőségeket, akkor arra lehetünk figyelmesek, hogy nagyjából minden harmadik vagy negyedik hirdetésben eladót keresnek. Ez pedig elég lehet ahhoz, hogy azt mondjuk: miért ne próbálhatnánk ki magunkat ebben a pozícióban?

A székesfehérvári eladó és kereskedelmi állások aloldala tökéletes bizonyíték arra, hogy manapság egyre nagyobb a kereslet az ügyesen, szorgalmasan dolgozó eladók iránt. Bár a munkakör betöltéséhez szükség van szakirányú végzettségre, de azt rövid időn belül meg lehet szerezni – így ez nem jelenthet akadályt.

A kérdés inkább az, hogy az eladói munkakör nekünk való-e? Ahhoz azonban, hogy ez kiderüljön, tudnunk kell, mire számíthatunk, ha az elhelyezkedés mellett döntünk, és sikerül is ilyen munkát találnunk.

Sosem fogunk unatkozni

Ha betérünk egy boltba, akkor azt láthatjuk, hogy az eladótér tele van vásárlókkal, akiket eladóként nekünk kell kiszolgálnunk. Válaszolnunk kell a kérdéseikre, például el kell tudni mondani nekik, hogy mit hol találnak, és ha arra van szükség, akkor teljes körű tájékoztatást kell adnunk az adott termékről. 

Ez pedig csak az érem egyik oldala. Eladóként ugyanis nemcsak a vásárlókkal kell foglalkoznunk, hanem az árukkal is, azokat nekünk kell kipakolni a helyükre, illetve rendezetten kell tartanunk őket. Időnként pedig oda kell ülnünk a kasszához is, ahol a vásárlók ki tudják fizetni a termékeket.

Az tehát biztos, hogy ebben a pozícióban nem fogunk unatkozni, mert egy üzletben mindig van tennivaló. A munkát pedig legfeljebb abbahagyni tudjuk, befejezni nem, hiszen mindig jön a következő munkanap, amikor ismét érkeznek az áruk és a vásárlók is.

Jól kell tudnunk kommunikálni

Mivel nap mint nap kapcsolatba kerülünk a vásárlókkal, ezért ehhez a munkakörhöz elengedhetetlen, hogy kiváló kommunikációs képességekkel rendelkezzünk. Nyitottnak, kedvesnek, barátságosnak kell lennünk, de emellett képesnek kell lennünk a határozott kommunikációra is. 

Proaktívnak kell lennünk

Mivel az eladótérben mindig akad tennivaló, ezért többek között az is fontos, hogy proaktívak legyünk. A munkáltatók ugyanis nem nézik jó szemmel, ha a pörgés közepette mi csak ácsorgunk, és várjuk, hogy valaki megmondja, mit csináljunk. Tevékenynek kell lennünk, és észre kell vennünk, hogy hol van szükség ránk. 

Ezekkel tehát mindenképp tisztában kell lennünk, ha épp lelkes álláskeresésben vagyunk, és hajlunk arra, hogy eladóként helyezkedjünk el. Az biztos, hogy ha szerzünk egy eladói végzettséget, akkor soha nem fogunk munka nélkül maradni, hiszen rengeteg bolt, üzlet, áruház van, ahol el tudunk helyezkedni. 

Ugyanakkor fontos tisztázni őszintén magunkban, hogy passzol-e hozzánk ez a munkakör, hogy bírnánk-e az állandó pörgést és az emberekkel való munkavégzést? Ha igen, akkor bátran vágjunk neki a tanulásnak, utána pedig az álláskeresésnek!

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...