Saját KB bal
Saját KB jobb

Ma is nagyon népszerű hagyományos és elegáns torták a 19. századból

A magyar konyha rengeteg finom levest és főételt tartalmaz, de nem szabad elmennünk a desszertek mellett sem. Ezekből is számtalan finomság készül a hagyományos magyar receptek alapján, amelyek közül sok világszerte is ismert és kedvelt. 

A sütemények mellett torták is szerepelnek a híres desszertek listáján, amelyek alkalmasak születésnapi köszöntésre, különféle ünnepi alkalmakra, de akár egy hétvégi édességnek is a sült húsok után. 

Az Eszterházy torta és a dobostorta két olyan desszertkülönlegesség, amely méltán van jelen szinte minden magyar cukrászda repertoárjában. Most nézzük meg egy kicsit részletesebben, honnan származnak ezek az ínycsiklandó édességek, és mitől annyira népszerűek!

Hagyományos osztrák-magyar sütemény

Az Eszterházy torta tulajdonképpen egy hagyományos osztrák-magyar sütemény, amely a híres magyar nemesi családról kapta elnevezését. Az Eszterházyak fontos szerepet játszottak a történelemben Magyarországon és a Habsburg Birodalomban is. A torta pontos eredete bizonytalan, de nagy eséllyel bécsi cukrászatból származik, majd innen terjedt el Magyarországon is. 

Az Eszterházy torta könnyen felismerhető, mert teteje különleges mintázatot mutat. A mandulás cukormázból gyönyörű mozaikmintát alkotnak, a süteményt ezzel vonják be. A tészta különlegessége, hogy liszt helyett dió van benne, ez benne a száraz alkotórész. A tojások sárgái sem kerülnek bele, kizárólag a fehérjék, a sárgák a krémet gazdagítják. 

Ennek a tortának az elkészítése nem olyan bonyolult, de nem is tartozik a legegyszerűbbek közé. Igényes munka, amely aprólékosságot és odafigyelést követel, viszont az eredmény lenyűgöző lesz, úgyhogy megéri bíbelődni vele. Egy egyszerű családi összejövetelhez és bármilyen ünnepi alkalomhoz is kitűnően illik. 

A véletlennek köszönhető torta nem véletlenül lett hungarikum

Igazi hungarikum a dobostorta, amely szintén nagyon régóta gazdagítja a magyar cukrászdák kínálatát. Ez az édesség 1884-ben született, és tulajdonképpen egy véletlennek köszönhető. Legalábbis a legendák arról mesélnek, hogy a torta névadójának, a cukrászmester Dobos C. József inasának ügyetlensége folytán jött létre. 

Vajköpülés közben só helyett süvegcukrot szórt az edénybe, mesterének pedig ízlett a cukros vaj, így ez lett az alapja a vajas krémnek. A dobostorta 1885-ben került bemutatásra a Budapesti Általános Országos Kiállításon, ahol a császár és a császárné az elsők között kóstolhatták meg. 

A torta eredete

A torta története az ókorba nyúlik vissza, már akkor is ettek tortának nevezett édességeket, csak azok jóval egyszerűbbek voltak. Történelmi ismereteink szerint Nagy Sándor találta fel, aki a perzsa király legyőzése után harcosainak kínálta feleségül a perzsa lányokat.

Ezen a menyegzőn tízezer makedón férfi vett feleségül egy-egy perzsa nőt. Ekkor került a katonák napi adagjába, a félbevágott kerek kenyérbe méz, mandula, dió és szárított gyümölcsök. A tetejét is feldíszítették a szakácsok, innentől számítjuk a torta születését.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...