Saját KB bal
Saját KB jobb

Érintheti a kutyákat is szezonális depresszió?

Közeledik a tél, a nappalok egyre rövidülnek és a napos órák száma is csökken. Ahogy lefelé kúszik a hőmérő higanyszála, úgy a hangulatunk is egyre mélyebbre süllyed. Legalábbis a népesség egy jelentős részének. Ők a szezonális hangulat zavar, vagy köznapi nevén téli depresszió tüneteit mutathatják. Sokszor hasonló jelenséget figyelhetünk meg a kutyáinknál is. Esőben, hidegben nem szívesen mozdulnak ki. Egy borongós szürke napon nem hozza lázba őket szinte semmi. Talán csak nem téli depressziótól szenvednek ők is?

Először is: lehetnek a kutyák depressziósak?

Érdekes kérdés, mivel az emberi depresszió diagnózist a páciensnek feltett kérdésekre adott válaszok alapján állítják fel. Kutyák esetében erre nyilvánvalóan nincs lehetőség. A hangulatzavarok, ettől függetlenül, feltételezhetően a kutyáknál is megjelennek. A The Wildest magazin megkérdezte a témáról Scott Sheaffer viselkedéselemzőt, aki a következőket mondja:

„Természetesen, nem tudjuk, hogy valóban depressziósak-e, mert nem készíthetünk velük interjút.” Ennek ellenére Sheaffer szerint nagyon valószínű, hogy valóban valami depresszióhoz hasonlót tapasztalnak, mind a viselkedésük alapján (az emberekhez hasonlóan a depressziós kutyák is hajlamosak visszahúzódónak, letargikusnak és érdektelennek tűnni), mind pedig azért, mert a kutyákról ismert, hogy pozitívan reagálnak az antidepresszánsokra. „Ha ezeket a dolgokat összerakjuk, feltételezhetjük, hogy igen, a kutyák lehetnek depressziósak.”

Honnan tudhatjuk, hogy a kutyánk depressziós?

Sheaffer szerint a legnagyobb jele annak, hogy kutyája szezonális vagy egyéb depresszióban szenved, ha közömbösnek tűnik, és elveszíti érdeklődését azok iránt a dolgok iránt, amelyek korábban örömet okoztak neki. Ilyenek például az étel, a játékok vagy a közös játékidő. „Nagyjából ugyanaz, amit egy depresszióban szenvedő embernél is megfigyelhetünk” – mondja.

Mindezek mellett, a viselkedéselemző kiemeli: mielőtt lelki problémát feltételezünk egy viselkedés hátterében, ki kell zárni a fizikai betegségeket. Egy kutya viselkedhet letargikusan vagy érdektelenül akkor is, ha fáj valamije. Ezért fontos, hogy először az esetleges fizikai problémákat orvosoljuk, mielőtt megpróbálnánk kezelni az érzelmi problémákat.

Hogyan segíthetünk kutyánk rosszkedvén?

A rossz hangulat egyik legjobb ellenszere a testmozgás! Talán nem sok kedvünk van a hideg, sötét, esős utcákon caplatni, de utána biztosan sokkal jobban fogjuk érezni magunkat – és valószínűleg a kutyánk is.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-behavior/seasonal-affective-disorder-in-dogs; Kép: Photo by Helena Jankovičová Kováčová: https://www.pexels.com/photo/black-dog-lying-down-on-white-blanket-14738004/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...