labsafeharbor képe a Pixabay -en.

Megtalálták a gént, amitől a golden retrieverek tovább élhetnek

A golden retriver az egyik legnépszerűbb kutyafajta világszerte. Népszerűsége miatt azonban óhatatlanul is szaporítók kezére kerül a fajta génállománya, akik az elmúlt évtizedekben óriási károkat okoztak.

A golden retrieverek ma már 65% eséllyel valamilyen rákos, daganatos megbetegedésben halnak meg. Egy új tanulmányban a Kaliforniai Egyetem (University of California, Davis) kutatói azt vizsgálták, hogy bizonyos genetikai tényezők és változások segíthetnek-e a túlélési arányukon. De ahelyett, hogy a rákdiagnózissal összefüggő géneket kerestek volna a fajtánál, inkább a hosszabb élettartammal összefüggő géneket kezdték el felkutatni.

Mitől élhetnek tovább egyes egyedek?

A vizsgálatban több mint 300 golden retriever vett részt. A kutatók összehasonlították a 14 éves korukban még élő golden retrieverek vérmintáiból származó DNS-t azokéval, amelyek 12 éves koruk előtt elpusztultak. Azt találták, hogy egy gén bizonyos változataival rendelkező kutyák tovább éltek, átlagosan 13,5 évig, szemben a 11,6 évvel.

„Tudjuk, hogy a golden retrieverek többsége genetikai hajlamot mutat a rákra. Azonban néhányuk 14, 15 vagy 16 éves koráig is él. Úgy gondoltuk, hogy lehet egy másik genetikai tényező, amely segít enyhíteni a rossz géneket. Ezt a gént kerestük, és úgy tűnik meg is találtuk. Ez a gén pedig a HER4!” – mondta Robert Rebhun társszerző, a UC Davis Állatorvosi Karának Maxine Adler Onkológiai Alapítványi Tanszéke.

A HER4, más néven ERBB4, a humán epidermális növekedési faktor receptorok családjának tagja. Emberben ugyanabba a géncsaládba tartozik, mint a HER2, amely gén arról ismert, hogy a rákos sejteket gyors növekedésre készteti. Rebhun elmondta, hogy a kutyák sokszor ugyanolyan típusú rákos megbetegedést kapnak, mint az emberek, ami miatt ez a felfedezés az emberek számára is fontos lehet.

„Ha azt találjuk, hogy ez a HER4-változat fontos a rák kialakulásában vagy progressziójában a golden retrievereknél, vagy ha valóban módosíthatja a rák kockázatát ebben a rákra hajlamos populációban, akkor ez olyasmi lehet, amit a jövőben felhasználhatunk az embereken végzett rákvizsgálatokban” – mondta.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Sciencedaily 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...