Saját KB bal
Saját KB jobb

Miért húzzák a kutyák a feneküket a padlón?

Ha undi viselkedésről van szó, akkor a kutya, aki a fenekét a padlón (vagy az új szőnyegen) húzza, dörgöli előkelő helyet foglal el a listán. Ez a viselkedés elsőre viccesnek vagy furcsának is tűnhet, de a popó földön húzása nem nevetséges dolog.  Sőt, általában a kutya bűzmirigyével kapcsolatos probléma jele. A kutyák azért húzzák a feneküket a padlón vagy más alkalmas felületen, hogy megpróbálják kiüríteni a teli bűzmirigyeket. Ezzel együtt vannak kutyák, akik nyalogatják is a területet, míg mások harapdálják a feneküket, vagy kergetik a farkukat. Ez utóbbi tünet utalhat más problémára is, de ha együtt jár az előbbiekkel, akkor esélyes a bűzmirigy bibi.

A kutyák bűzmirigy problémája meglehetősen gyakori. A bűzmirigy elzáródás leggyakrabban csak kisebb irritációt eredményez, de ha nem kezelik, gyulladás alakulhat ki. Ez rendkívül fájdalmas és kellemetlen. A kezeletlen gyulladás gyakori szövődménye, hogy kifakad a bűzmirigy. Ennek következtében a gyulladt, gennyes tartalom kijut a felszínre. Ez ijesztő, mert olyan, mintha a kutya végbeléből szivárogna a véres, gennyes anyag.

Mi az a bűzmirigy, és mire való?

A kutyák bűzmirigye páros szerv, ami két szőlőszem nagyságú mirigyből áll, közvetlenül a kutya végbélnyílásánál. A kijáratuk a végbélbe nyílik, így kívülről nem láthatóak. A mirigyek bűzös szagú, barnás színű anyagot tartalmaznak. Ha le kellene írni a szagot, akkor a „halszagú” a legenyhébb kifejezés. Aki érzett már bűzmirigy váladék szagot, az pontosan tudja, hogy értjük. A háziasítás előtt a kutyák az e mirigyek által termelt anyagot területük megjelölésére használták, és önként ürítették a mirigyeket. Erre ma is képesek, de napjainkban a kutyáknak kevésbé van szüksége a területük jelölésére, így nagyrészt elvesztették azt a képességüket, hogy igény szerint ürítsék a bűzmirigyüket.

A mirigyek ürítése azért nem okoz gondot, mivel a székletürítés során ürül a váladék. Ehhez rendszeres, szilárd székletre van szükség. Ha a kutya széklete túl lágy, a bűzmirigy nem ürül. A bűzmirigy stressz vagy izgalom hatására spontán is ürülhet. Aki ismeri a váladék szagát, azonnal észre is veszi. A többieknek a rothadó halszag adhat információt arról, hogy mi is történt.

Mi a teendő, ha a kutya a padlón húzza a fenekét?

Ha a kutyánk a padlón húzza a fenekét, akkor valószínű, hogy a bűzmirigyből a végbélnyílásba vezető csatornában elzáródás alakult ki. Az elzáródás fő okai közé tartozik a lágyabb széklet vagy hasmenés, a mirigyzsák és a járat gyulladását okozó allergia, vagy genetikai oka is lehet. Ebben a stádiumban a bűzmirigy általában megduzzadt és nem fájdalmas. Ha azonban fertőzés vagy gyulladás alakul ki, a kutya feneke fájdalmas és duzzadt lesz, és tályog alakulhat ki, ami vérzéshez.

A bűzmirigy kinyomása által megszüntethető a probléma. Ezt célszerű állatorvosra bízni, különösen, ha gyulladt a terület. Egyrészt azért, mert az állatorvos fel tudja mérni a probléma súlyosságát és kiegészítő kezelést javasolhat. Másrészt azért, mert a nem szakszerű nyomással mi magunk idézhetjük elő a gyulladást.


 

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-health/vet-advice-dog-scooting; Kép: Photo by Steshka Willems: https://www.pexels.com/photo/pawn-pug-sitting-on-beige-floor-1591939/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...