Saját KB bal
Saját KB jobb

Honnan tudjuk, hogy friss vagy romlott a kutya vacsorája?

Bizonytalan, mint a kutya vacsorája. Mondták régen, ha valamilyen esemény bekövetkezése minimum kétesélyes volt. A mai kutyák életében a vacsora talán a legbiztosabb pont. Annak frissessége tekintetében pedig nekünk sem kell bizonytalankodnunk. Lássuk, hogyan dönthetjük el biztosan, hogy friss vagy már romlott az eledel?

Hogyan lehet megmondani, ha a kutyaeledel romlott?

Az egyik legjobb módja annak, hogy biztosítsuk, hogy az eledel friss maradjon, ha figyeljük a szavatossági időt, és a gyártó utasításainak megfelelően tároljuk és kezeljük a kutyaeledelt.

A friss, főtt és nyers készítmények általában rövidebb ideig eltarthatók. Ugyanakkor, fontos tudni, hogy minden eledel veszíteni kezd a tápanyagtartalmából, amint felbontják, és levegőnek teszik ki. Még a mélyhűtőben tárolt, vákumzárral lezárt csomagok is romlani kezdenek, ha az ajánlottnál hosszabb ideig tároljuk őket.

A romlás jelei:

Szag – Sok kutyaeledel szaga eleve nem túl finom (legalábbis nekünk), de ha a megszokottól eltérő szagot kezdünk érezni, ideje kidobni.

Nedvesség, penész vagy rovarok, lárvák – Mindig nézzük meg a kutyaeledelt, hogy nem változott-e a színe vagy az állaga. A száraz kutyaeledel nedvesnek tűnhet, a nedves eledel pedig morzsás állagúvá válhat. A penész legkisebb megjelenése esetén se adjuk a kutyánknak abból az eledelből!

Hőség vagy páratartalom – Nyári melegben gyakrabban ellenőrizzük a eledel frissességét. Ha a nedvesség valahogyan bejutott a helyiségbe, a tárolóba vagy a zacskóba, akkor érdemes megvizsgálni az eledelt, mielőtt megetetnénk a kutyával.

Mivel a romlott vagy szennyezett kutyaeledel veszélyes, sőt, néha életveszélyes, jobb félni, mint megijedni. Inkább óvatosan bánjunk a romlott gyanús étellel, minthogy egy esetleges mérgezés vagy allergia, esetleg fertőzés miatt megbetegedjen a kutyánk!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.rover.com/blog/know-dog-food-spoiled-prevent/; Kép: Photo by Cup of Couple: https://www.pexels.com/photo/a-pomeranian-dog-lying-on-wooden-floor-8473518/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...