Saját KB bal
Saját KB jobb

Gránátalma – ehetnek belőle a kutyák?

A gránátalma tele van antioxidánsokkal, káliummal és rostokkal. Egészséges, és éppen szezonális. Felmerülhet hát a kérdés, vajon kaphat pár falatot a kutyánk? Bár a gránátalma-kivonat egészséges lehet a kutyák számára, maga a gránátalma inkább kerülendő.

Eleve mérgező a kutyák számára?

Dr. Jerry Klein, az Amerikai Kennel Klub (AKC) vezető állatorvosa véleménye szerint a gránátalma nem eleve mérgező a kutyák számára. Tehát nem kell tőle annyira tartanunk mint a szőlőtől vagy a makadámia diótól. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a gyümölcsöt a kutyák biztonságosan fogyaszthatják. „Csak azért, mert megteheted, nem jelenti azt, hogy meg is kell enned” – fogalmaz Dr. Klein.  Figyelmeztet, hogy bár a gránátalma egészséges vitaminokban gazdag, és nem mérgező, mégis veszélyes lehet a fogyasztása. A héj és a szár darabjai elzáródást okozhatnak, ha a kutya lenyeli őket, különösen a kisebb kutyák esetében. Emiatt fontos, hogy a gránátalma héját és szárát ne etessük a kutyánkkal.

Ehetnek-e a kutyák gránátalma magot?

A gránátalmának a magjait fogyasztjuk. Ezek a csodás, lédús, piros szemek, amelyek annyira ízletesek. Kutyáknál azonban a magok is okozhatnak gyomor- és bélrendszeri problémákat. Ezek leggyakoribb tünete a hasmenés és/vagy a hányás. Elsősorban nagyobb mennyiség fogyasztása esetén.

Dr. Andrew Miller, a Bristoli Egyetem állatorvosa szerint, mivel a gránátalma nem mérgező a kutyák számára, ezért kis mennyiségben biztonságosan fogyaszthatják a gyümölcsöt. A gyümölcs alatt a magokat körülvevő, szép rózsaszín húst érti. Ez tele van édes nedvekkel és szuper tápanyagokkal, amelyek jótékony hatással lehetnek a kutyákra. Ő is felhívja a figyelmet a mértékre: „A gyümölcsökben és magvakban található nagy mennyiségű rost és antioxidáns azonban irritálhatja a kutya bélrendszerét. A túl sok lédús gyümölcs elfogyasztása gyomorfájást, hányást és hasmenést okozhat a kutyának”.

A gránátalma fogyasztása esetében tehát távolítsuk el a héjat, a fehér hártyát és az apró magokat. Ha ennyi fáradság után még mindig van kedvünk, a lédús gyümölcshúsból mértékkel adhatunk a kutyánknak.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.akc.org/expert-advice/nutrition/can-dogs-eat-pomegranates/; https://www.purepetfood.com/help/can-dogs-eat-pomegranate; Kép: Photo by hitesh choudhary: https://www.pexels.com/photo/selective-focus-photography-of-sliced-passion-fruit-1115812/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...