Saját KB bal
Saját KB jobb

Belügyek: kaki kérdések, amikre eddig még nem kaptál választ – és a válaszok!

Mindenki kakil. Ez igaz az emberekre, kutyákra, macskákra és az állatvilág szinte minden más tagjára. Gazdiként azonban nemcsak saját metabolizmusunk érint minket, hanem a kutyánké is. Fontos tudni, hogy a bélsár, vagyis a kaki, fontos információ forrás kutyánk egészségével kapcsolatban. Erről korábbi cikkünkben olvashatsz bővebben: Mit árul el a kutyakaki?

Naponta hányszor kell egy kutyának kakilni?

A következőkben a diagnosztikai értéke helyett inkább a kaki gyakorlati oldalával foglalkozunk. Nem hátrány, például egy napunk, vagy egy utazás megtervezésénél, ha tudjuk, milyen gyakran kell kutyánknak mosdószünetet tartani. Ehhez érdemes tudni, hogy a felnőtt kutyáknak naponta legalább egyszer kakilnia kell. Általában azonban inkább 2-3 alkalommal szoktak. De ez sok mindentől függ, például az étrendtől, a kutya egészségétől és az alap metabolizmusától is. A kölyök kutyák ennél jóval többször is kakilhatnak egy nap.

A kutyák remekül alkalmazkodnak a rutinhoz. Ha tehát jellemzően egy bizonyos napszakban, például közvetlenül ebéd után engedjük ki őket, hogy elvégezzék a dolgukat, akkor ezt megszokják, és abban az időpontban fognak kakilni. A kutyákat érdemes ébredés után reggel, és közvetlenül lefekvés előtt kiengedni. Ezzel minimalizálható a balesetek esélye. Kölyök kutyák esetében még nem beszélhetünk sem tudatos kaki kontrolról, sem megszokott rutinról. Náluk ezért gyakoribbak a balesetek. Ha egy kölyök kutya bekakil, azt nem szándékosan csinálja. Egyszerűen még nem elég érett arra, hogy tudatosan visszatartsa az ingert.

Milyen gyors a kutyák emésztése?

A legtöbb kutyának általában 8-12 órával az előző étkezés megemésztése után kell kakilnia. A kisebb kutyáknak rendszerint hamarabb. Ez egyénileg változhat. Ha igazán tudatosan szeretnénk kezelni a kaki beosztást, mondjuk egy hosszabb utazás vagy nyaralás miatt, érdemes megfigyelni a kutyánkat. Pár napon keresztül próbáljuk meg feljegyezni az étkezések és a kikéredzkedések időpontját is. Ehhez tudunk igazodni a tervezésben később.

A legtöbb felnőtt (azaz: nem kölyök és nem szenior) kutya körülbelül 12 órán át képes tartani a kakit. Betegség, gyomorrontás, bizonyos gyógyszerek hatására ez az időtartam csökkenhet. A rendszeres, azonos időpontban történő etetés és a kiszámítható napi rutin segít abban, hogy a kutya alkalmazkodni tudjon a városi életmódhoz, és ne kelljen túl sokáig tartogatnia a kakit. Ugyanakkor, ez segít abban is, hogy ne kelljen túl sokáig várni, mondjuk egy esős reggelen, mire végre elvégzi a dolgát.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.rover.com/blog/how-many-times-a-day-should-my-dog-poop/; Kép: Photo by Steshka Willems: https://www.pexels.com/photo/pawn-pug-sitting-on-beige-floor-1591939/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...