Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Ryan Stone on Unsplash

Új szintre emelkedett a PTSD-s terápiás kutyák hatékonysága

Egy új képzési program keretében a terápiás kutyák már a PTSD-s beteg emlékbetöréseit is képesek kiszagolni.

A PTSD (poszt-traumás stressz szindróma) traumatikus események után jelentkezhet, az agy egyfajta védekezési mechanizmusa. A korábban elszenvedett traumához kapcsolódó emlékképek jelennek meg a betegben, melyeket nem képes irányítani. Az emlékképek megjelenését emlékbetörésnek vagy „flashback”-nek nevezik. Legtöbbször egy olyan inger váltja ki, mely valamilyen módon a korábban elszenvedett traumára emlékezteti a beteget. Lehet egy illat, egy hang, érzések, fizikai érzetek. Éppen ezért az emlékbetörések megjelenése kiszámíthatatlan és váratlan. Ezek az epizódok rendkívül kínzóak, mert kontrollálhatatlanok, a túlélő úgy érzi, nincs hatalma a saját gondolatai felett.

Sokat segítenek a veteránoknak a segítő kutyák

PTSD-s betegek mellett már régóta dolgoznak eredményesen terápiás, segítő kutyák. Az ő feladatuk eddig a beteg megnyugtatása, szorongásának csökkentése és az abból való kizökkentése volt. Valamint segítettek a túlélőknek a szociális életük helyreállításában és a napi rutin visszaállításában pusztán azzal, hogy a kutya meghatározott napi rutint vitt az életükbe. Az Egyesült Államokban sok kutatás zajlik a PTSD-vel kapcsolatban, mivel nagyon magas számban érinti az USA veteránjait. A terápiás kutyák hasznosságát pedig már törvényileg is elismerték, ugyanis az USA-ban minden veteránnak törvényes joga van egy terápiás kutyához, ha PTSD-ben szenved. Korábbi kutatásuk ugyanis kimutatták, hogy a gyógyszeres kezelésnél is hatékonyabb egy megfelelően képzett segítő kutya egy PTSD-s beteg gyógyulásában.

Most azonban egészen új szintet érhet el a terápiás kutyák szerepe a PTSD-s betegek kezelésében. A legújabb kutatások szerint ugyanis a kutyák arra is képesek, hogy kiszagolják a beteg flashback epizódjait, tehát a fájdalmas emlékbetöréseket. Egészen pontosan a beteg leheletéből képesek azonosítani, ha az éppen emlékbetörést él át. A Frontiers in Allergy című folyóiratban közzétett kutatást Laura Kiiroja, a kanadai Dalhousie Egyetem pszichológiai és idegtudományi tanszékének munkatársa vezette. A kutatók szerint minden embernek van egy „illatprofilja”, amely illékony szerves vegyületekből (VOC) áll. Ezeket a test a váladékban, például az izzadságban bocsátja ki.

A tudósok úgy vélik, hogy a kutyák képesek lehetnek az emberi stresszhez kapcsolódó illatprofilok kiszagolására. A kísérletben részt vevő kutyák képesek voltak különbséget tenni a stresszes és a nem stresszes lehelet minták között, akár 90%-os pontossággal. A vizsgálatok kis létszámú kutyával történtek, volt olyan kutya is, aki egyáltalán nem bizonyult alkalmasnak a feladat elvégzésére. A kutatók azt tervezik, hogy a kezdeti eredmények mentén egy jóval nagyobb számú résztvevős kísérletet végeznek. Sok még a kérdőjel, de bíznak a projekt eredményességében, mely tovább segíthetné a PTSD-s betegek életét.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Independent

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...