Saját KB bal
Saját KB jobb

Játék ötletek hallássérült vagy siket kutyáknak

A siket vagy halláskárosodott kutyáknak más korlátokkal kell szembenézniük, mint a vak vagy a halló kutyáknak. De ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne olyan játékokat találni, amelyekkel szívesen játszanak és még fejlesztőek is.

Az alábbiakban bemutatunk olyan a játéktípusokat, amelyek mentális stimulációt biztosítanak a siket ebeknek. Néhány változattal hosszabb időre is le tudjuk kötni őket.

Texturált játékok

A vak kutyákhoz hasonlóan a siket kutyák is más érzékszerveikkel, például a tapintásérzékükkel pótolják a hiányzó érzéküket. A legjobb játékok számukra azok, amelyek stimulálják ezeket a többi érzékszervet.

A tapintható játékok olyan játékok, amelyek többféle textúrával rendelkeznek. Így hosszabb ideig lekötik akár a siket kölyökkutyákat vagy a hallássérült, esetleg idősebb ebeket. A játék során a kutya többféle textúrát tapasztalhat meg. Számos taktilis játék remek fogtisztító is egyben. Gondoljunk csak a különféle műanyag rágcsa csontokra. De ide tartoznak az eltérő textúrákkal rendelkező plüssök is, ahol a madzagok, fényes anyagok, szalagok, stb. nyújtanak változatosságot.

Puzzle játékok

A puzzle játékok nagyszerűek a mentális stimulációhoz. Ezek leginkább jutalomfalatokkal tölthető játékok, amelyek egyfajta kincsvadászatba vonják be a kutyát. Meg lehet tölteni őket jutalomfalattal, vagy éppen a vacsora egy részével. A kutya feladata, hogy a fejtörőket megoldva hozzájusson az ételhez. Többféle nehézség közül lehet választani. Talán a falattal tölthető labdák a legegyszerűbbek, de léteznek több lépésben megoldható feladványok is. Fokozatosan haladjunk, és váltogassuk a játékokat, így maradnak szórakoztatók.

Vizuálisan stimuláló játékok

Egy vizuális játék tökéletes lehet a siket kutyusoknak, hiszen a hallás helyett a látást fejleszti és stimulálja. A nem halló vagy gyengén halló kutyák inkább támaszkodnak a vizuális ingerekre. Például a kézjelekre tréning során vagy az élénk színekre, amikor játszik. Ezért az ő esetükben fontos, hogy olyan színes játékokat válasszunk, amelyek fenntartják az érdeklődést. A kutyák elsősorban a kék és a sárga színeket látják, a piros-zöld tartományt nem tudják megkülönböztetni. Ezt vegyük figyelembe a játékok kiválasztásakor.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://outwardhound.com/furtropolis/dogs/toys-for-deaf-dogs; Kép: Photo by Son Tung Tran: https://www.pexels.com/photo/white-and-brown-border-collie-dog-running-while-biting-a-toy-6735801/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...