Saját KB bal
Saját KB jobb

Geriátria: az idős kutyák egészségvédelme – 2.

Ahogy korábban írtuk, az idős kutyák esetében sokszor láthatatlanul zajlanak a szervezetben kóros folyamatok. Gyakran, mire tüneteket észlelünk, addigra a károsodás már visszafordíthatatlan. Egy ízületi probléma esetében például a mozgási nehézségek és a beszűkült mozgástartomány már előrehaladott károsodásra utalnak. Ezt visszafordítani sok esetben nem lehet, viszont megelőzéssel jelentősen késleltethető lenne a folyamat. Hasonló a helyzet a daganatos betegségek, a látás és a hallás romlása vagy éppen a szív- és érrendszeri megbetegedések esetében. Ha időben észleljük a változásokat és folyamatosan követni tudjuk az ütemüket, akkor közbe is tudunk avatkozni. Ezért a geriátria egyik fontos eszköze a rendszeres szűrővizsgálatok elvégzése. 

Miből áll egy időskori szűrés?

Az időskori szűrés alkalmával gyakorlatilag egy teljes kivizsgálásra kerül sor. Az állatorvos megvizsgálja a kutyánkat, betekint a szájüregbe. Ez a része az éves rutin vizsgálatokról ismerős módon zajlik. Ezen felül egy teljes vér- és vizeletvizsgálatra is sor kerül, amelyet az állatorvos az állat állapotának megfelelő panelekkel egészíthet ki. Az ízületek és a belső szerve vizsgálata röntgennel vagy ultrahanggal történik, szükség esetén egyéb vizsgálatokkal kiegészítve. A teljes kivizsgálás alapos, adott esetben kiterjedhet specifikus vizsgálatokra is, amiket a kutya fajtája, előélete, fizikai állapota, stb. indokolttá tesz. 

Ahogy a leírtakból sejthető, egy geriátriai szűrés viszonylag időigényes és nem olcsó mulatság. Ugyanakkor, a potenciálisan kiszűrhető és megelőzhető súlyos betegségek kockázata és ezek kezelési költsége jóval magasabbra rúghat. Nem beszélve az ezzel járó fájdalomról vagy akár kedvencünk idejekorán elvesztéséről.

Milyen gyakran tanácsos szűrővizsgálatra vinni a kutyánkat?

8 éves kortól az éves oltások beadásával egybekötött rutin vizsgálatokat érdemes fokozatosan kiegészíteni a geriátriai szűrésekkel. Ha az állatorvos mást nem javasol, akkor évente egyszer látogassunk el hozzá. Később, vagy ha a kutya állapota indokolttá teszi, egyes vizsgálatok ennél gyakoribb elvégzésére is szükség lehet. Például bizonyos gyógyszerek szedése negyedéves kontrollt kíván. Ilyenkor azonban nem végeznek el minden szűrést, csak azokat, amelyek indokoltak.

Sajnos, a humán gyógyászatban is jellemző, hogy a szűrővizsgálatokat igyekszünk „megúszni”, ezzel is távolabb tartva magunktól a betegségek gondolatát. Ha nem tudjuk, nem fáj – gondoljuk. Pedig éppen ellenkező a helyzet! A korai felismerés és diagnózis életet menthet, illetve jelentősen javíthatja a minél jobb életminőség esélyét. Ha homokba dugjuk a fejünket, azzal csak elodázzuk és elkerülhetetlenné tesszük a következményeket. Míg, ha időben cselekszünk, megakadályozhatjuk, vagy visszafordíthatjuk a betegség folyamatát. Gondolkodjunk felelősen, és látogassunk el szűrővizsgálatokra, hogy esélyünk legyen megelőzni a nagyobb bajt! 


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Képek: Photo by Jean Alves: https://www.pexels.com/photo/photo-of-person-petting-a-dog-2123773/; Photo by Lisa Fotios: https://www.pexels.com/photo/white-and-brown-dachshund-with-black-framed-eyeglasses-1009922/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...