Saját KB bal
Saját KB jobb

Otitis externa – a félelmetes diagnózis

Az otitis externa, azaz a külső hallójárat gyulladása kutyák esetében sajnos gyakori, nehezen kezelhető, és súlyos szövődményekkel járó probléma. A nyári időszakban különösen aktuális, hiszen kiváltó okai között szerepel az allergia és a fülbe jutott idegen test, például a toklász.

Az otitis externa esetében fontos, hogy mielőbb állatorvoshoz forduljunk a tünetek észlelésekor. A kutya külső hallójáratának anatómiája miatt ugyanis a probléma magától nem oldódik meg. Ellenben olyan bakteriális folyamatok indulhatnak meg, amelyek megnehezítik a gyulladás kezelését, és elhúzódó, fájdalmas betegséget okoznak.

Milyen tünetekre érdemes odafigyelni?

Ha kutyánk ferdén, oldalra billentve tartja a fejét, az már önmagában utalhat a fül fájdalmára. A fejrázás, a fülvakarás szintén intő jelek lehetnek. A fülbe jutott idegen test vagy gyulladás esetén ezek a tünetek nem szűnnek meg, hanem súlyosabbá válnak. Azért sem érdemes várni az állatorvos felkeresésével, mert a nem kezelt külső hallójárat gyulladás következtében károsodhat a dobhártya. Így a gyulladás átterjedhet a középfülbe és a belső fülbe, halláskárosodást, egyensúlyvesztést és még több fájdalmat okozva.

Megelőzésképp érdemes fokozott figyelmet fordítani a toklászra, azaz az egérárpa termésére. Ez, a búzához hasonló termés megtapad a kutya szőrzetén és képes belefúrni magát a bőr alá, a szembe és a hallójáratba is. A toklász jelenlétére következtethetünk abból, hogy kutyánk nyalja, vakarja az érintett területet. Sajnos sokszor nem figyelünk kellőképpen a jelekre, és a toklász észrevétlen marad, amíg súlyos gyulladást nem okoz. A nyári időszakban is figyeljük kutyánk viselkedését, és ha szokatlanul vakaródzik vagy nyalogat, akkor forduljunk mielőbb állatorvoshoz.


Támogatott tartalom (X).
Az Elanco és az átlós sáv védjegyek, melyek az Elanco vagy leányvállalatainak birtokában vannak. © 2023 Elanco EM-HU-23-0145; Kép: Photo by Daniel Duarte: https://www.pexels.com/photo/panting-broder-collie-dog-on-a-grass-field-14512611/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...