Saját KB bal
Saját KB jobb
Állatvédelmi Központ

Új állatvédelmi szakemberképzés indul ösztöndíj lehetőséggel

A Miskolci Egyetemen induló szakemberképzés célja az állatvédelem professzionális hátterének megteremtése.

A „Jogi szakokleveles állatvédelmi képzés” a Miskolci Egyetem indul ősszel, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának együttműködésével. Tavaly első alkalommal indult el ugyanitt az állatvédelmi szakjogász képzés, mely kimondottan jogászoknak nyújtott szakirányú továbbképzési lehetőséget. Az Állatorvostudományi Egyetemen pedig tavaly hazánkban első alkalommal indult el az állatvédelmi szakállatorvos képzés. Az újabb szakemberképzés szélesebb körben nyújt lehetőséget a a szakirányú továbbképzésen való részvételre.

Az ősszel induló képzésnek köszönhetően ugyanis az állatorvosokon és jogászokon kívül már bármilyen más alapdiplomával lehet jelentkezni. Az újabb képzésben a jogi alapozó tárgyak mellett állatvédelem-pedagógiát is hallgathatnak a résztvevők. Az oktatás péntek délutánonként és szombatonként zajlik majd hibrid rendszerben. Ez azt jelenti, hogy lesz jelenléti és gyakorlati képzés, valamint online távoktatás is. A Miskolci Egyetem részéről mindkét képzés szakfelelőse Paulovics Anita, az Állam- és Jogtudományi Kar dékánhelyettese. Az Állatorvostudományi Egyetem részéről a képzések egyik alapítója és koordinátora Vetter Szilvia, az Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központ vezetője.

Egyre nagyobb szükség van állatvédelmi szakemberekre

A képzés célja, hogy a résztvevők átfogó, készségszintű elméleti és gyakorlati jogi jellegű tudást szerezzenek minden olyan kérdést illetően, amely az állatvédelem témaköréhez köthető. Olyan elméleti és gyakorlati tudás átadása a cél, mely kiterjed egyrészt az állatvédelem szervezeti rendszerére, szereplőire, eljárásaira, valamint az állatvédelemmel kapcsolatos egyéb tevékenységekre. A hallgatók megismerik az állatvédelem részterületeire vonatkozó szabályozási kereteket és jó gyakorlatokat, valamint elsajátíthatják az állatvédelemhez kapcsolódó jogi jellegű tevékenységek gyakorlásához, a megszerzett ismeretek átadásához szükséges kompetenciákat.

A kurzus során a hallgatók jogi alapismeretekre tesznek szert. Tárgyalják az állatvédelem magánjogi, büntetőjogi és közigazgatási jogi aspektusait is. A hallgatók betekintést nyerhetnek az állatvédelmi jog és más, ahhoz kapcsolódó tudományterületek ismereteibe, így az állatvédelem pedagógiai, pszichológiai, kriminológiai, gazdasági, állatorvostudományi, kommunikációs kérdéseibe.

Ösztöndíjra is lehet pályázni

Az állatvédelmi szakjogász és a jogi szakokleveles állatvédelmi szakember képzésekre a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány jóvoltából akár ösztöndíjjal is lehet jelentkezni. Az Alapítvány ugyanis mindkét képzésre 5-5 térítésmentes helyet biztosít, melyre augusztus 1. és 31. között lehet jelentkezni. A pályaműveket az Alapítvány által összeállított szakmai zsűri fogja elbírálni.  A pályázat során előnyt jelent a magyarországi civil állatvédelemben való aktív részvétel, állatvédelmi témában végzett kutatási tevékenység, illetve a nyelvtudás.

Emellett a pályázónak vállalnia kell, hogy a megszerzendő tudást legalább 5 évig a magyarországi civil állatvédelem támogatására fordítja. Pályázatot nyújthat be olyan 25 és 50 év közötti büntetlen előéletű magyar állampolgár, aki állatvédelmi szakjogászképzés esetében jogászdiplomával, a jogi szakokleveles állatvédelmi szakemberképzés esetében bármilyen felsőoktatási (egyetemi vagy főiskolás, kivéve jogász és állatorvos) végzettséggel rendelkezik. A pályázatról bővebben ITT olvashatsz.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Állatvédelmi Központ

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...