Saját KB bal
Saját KB jobb

Fogyókúra – jó tanácsok a hatékony és éhezésmentes fogyás érdekében – 2. rész

Ha kedvenced felszedett egy kis bálnahájat és egy ideje motoszkál már a fejedben, hogy jó ötlet lenne a fogyókúra, itt az idő belevágni! Két részes cikkünkkel abban szeretnénk segíteni, hogy éheztetés, drasztikus ételmegvonás helyett alternatív módon támogassuk a fogyókúra folyamatát.

Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a fogyókúra akkor lesz hatékony, ha több kalóriát égetünk el, mint amennyit beviszünk. Ez az egyszerű képlet minden hatékony módszer alapja, legyen szó emberről, kutyáról vagy tengerimalacról. Két dolgot tehetünk, ha fogyni szeretnénk: többet mozgunk, vagy kevesebbet eszünk.

Az előző részben a fogyókúra két pillére közül a testmozgásról írtunk, valamint a táplálás terén a „Mennyit és a „Mit?” kérdéssel kezdtünk foglalkozni. A folytatásban a „Mikor?” és a „Miből?” kérdésekre térünk ki.

Ahogy említettük, nem mindegy, hogy milyen tápot választunk. A feldolgozott, mesterséges anyagokból álló tápokkal szemben érdemes lehet a természetesebb alapanyagúak felé venni az irányt.

Ezek a tápok általában valamivel drágábbak, de ha megnézzük a kalóriatartalmukat (etetési javaslat), látni fogjuk, hogy kevesebb is elég belőlük. Alternatívaként igyekezzünk kutyánk kalóriaszükségletének körülbelül 10%-át egészséges, teljes értékű élelmiszerekből összeállítani (húsok, belsőségek, zöldségek, stb.). A természetes ételekben több a tápanyag és olyan nyomelemeket is tartalmaznak, amelyeket a tápok nem feltétlenül.

Mikor?

Az sem mindegy, hogy kutyánk mikor eszik. A hatékony fogyókúra és regenerálódás érdekében a szervezetének szüksége van „pihenőidőre” is. Soha ne hagyjuk egész nap előtte az ételt! Legyen meg az etetés ideje, lehetőleg minden nap ugyanabban az időben. Fontos, hogy az étkezések közötti nasikat is számítsuk bele a napi kalóriabevitelbe, és ezek legfeljebb annak 10%-át tegyék ki. Az összes étkezést szorítsuk be 8 – 12 órás intervallumba. A nap maradék részében hagyjuk, hogy kutyánk szervezete regenerálódásra fordíthassa az energiáit, ne etessük!

Miből?

Egyszerű, gyors és kézenfekvő kitenni a tápot a tálba. Ha azonban kutyánknak meg kell küzdenie egy kicsit az eledelért, annak rengeteg előnye lehet! Egyrészt, bevihetünk egy kis mozgást és mentális aktivitást. Ezzel az elégetett kalóriák számát növelhetjük, ráadásul a kutyánk számára élvezetes módon! A „ditch the bowl„, azaz, hagyd el a tálat mozgalom hívei szerint az etetést a legjobb különféle interaktív eszközökből megoldani. Ezzel nem csak mentális stimulációt nyújthatunk a kutyánknak. A fogyókúra szempontjából az is hatalmas előny, hogy kevesebb étel elfogyasztása így tovább tart. Egy 2019-es tanulmány szerint az tölthető játékok használata 12%-kal növelte a kutyák aktivitását, ami azt jelenti, hogy a bevitt kalória – elégetett kalória mérleget a fogyókúra szempontjából ideális irányba billenti.

A lassú etetők, a lickimat, a tölthető játékok, kong és társaik mind szuper segítségünkre lehetnek. Ezek használhatók szinte bármely etetési irányzattal a nyersetetéstől a száraztápig. Kivétel az egész prédás etetés, de ott önmagában megvan a mentális és a sport faktor is. Azaz, nem lesz hiányérzete.

Összefoglalva

A hatékony fogyókúra két alappillére a mozgás és a táplálás. E kettő alkotja azt az egyenletet, amelynek az eredménye akkor lesz fogyás, ha az elégetett kalóriák száma meghaladja a bevitt kalóriák számát.

Ezt a mozgás növelésével és/vagy a táplálék csökkentésével érhetjük el. Ahhoz, hogy kutyánk számára is élvezete legyen a fogyókúra, növeljük a közös séták, kirándulások hosszát. Emellett figyeljünk, hogy ne etessük túl a kutyánkat. Válasszunk természetesebb összetételű eledelt, cseréljük a tálat tölthető játékra és figyeljünk, hogy a táplálkozás mellett jusson idő a regenerálódásra is.


A fentiek egészséges kutyákra érvényes tanácsok. A fogyókúra megkezdése előtt látogassunk el az állatorvoshoz, aki felméri kedvencünk állpotát és megállapítja az ideális fogyás ütemét és az elérni kívánt testtömeg célt is.

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Dr. Karen Becker – Rodney Habib: Forever Dog; Bindi’s Bucket List; Impact of feeding method on overall activity of indoor, client-owned dogs; http://www.thesniff.com/ditch-the-bowl/; Képek: Photo by Zen Chung from Pexels; Photo by cottonbro from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...