Saját KB bal
Saját KB jobb

Az ételallergia 5 gyanús jele

Valami nincs rendben. A kutyád folyamatosan vakaródzik, rágcsálja a lábfejét, a füle gyakran begyullad? Lehet, hogy ételallergia áll a háttérben?

Az egyoldalú táplálkozás következtében a kutyánknál is egyre gyakoribb az ételallergia. Az allergia tényét és az allergének pontos meghatározását természetesen, érdemes az állatorvosra bízni. Tény azonban, hogy sokszor a laikus számára megmagyarázhatatlannak tűnő, illetve összefüggéstelen tünetek hátterében akár ételallergia is meghúzódhat.

Mik azok a gyanús jelek, amelyek akár ételallergia miatt is jelentkezhetnek?
Fülgyulladás

A fül gyakori fertőzéses gyulladása az ételallergia egyik tipikus tünete. Gyakorinak nevezhető, ha évente legalább 3 alkalommal jelentkezik.

Tünetek: furcsa, élesztős szag a fülben, sötét színű váladék.

Mire utalhat még: a fül gyulladása utalhat szezonális allergiára, élősködőkre, gombás fertőzésre és az úszás során a fülbe jutott víz is okozhatja. Ezért mindenképpen érdemes állatorvoshoz fordulni.

Elszíneződött körömágyak

A vöröses színű, véres kinézetű körömágyak általában a szervezetben lezajló erőteljes immunválaszt jelzik, így utalhatnak allergiára is. Leginkább a világos karmokon lehet észrevenni, de ha a kutyánk karmai érzékenyek, esetleg rágcsálja, nyalogatja őket, akkor érdemes alaposan szemügyre venni.

Tünetek: a körömágy pirosas, bevérzett kinézetű, mintha véraláfutásos lenne; a karmok, lábujjak fájdalma; gyakori nyalogatás, rágcsálás.

Mire utalhat még: természetesen utalhat sérülésre, de akár pajzsmirigy-problémára is.

Bőrgyulladás

A kutya szája környékén, lábujjai között pirosas, gyulladt a bőr, mintha leégett volna a napon. Ez utalhat gombás fertőzésre, amely az ételallergia egyik tünete lehet. Ha a gyulladt terület kellemetlen, élesztős szagot áraszt, valószínűleg gombás fertőzés áll a háttérben.

Tünetek: pirosas, gyulladt bőr, élesztős szag.

Mire utalhat még: gombás fertőzés, napégés.

Viszketés, kipirosodott bőr, fakó szőrzet

A tünetek összessége utalhat allergiára, de óvakodjunk a „házi diagnózistól”. Ha kutyánk gyakran, szinte megállás nélkül vakaródzik, érdemes állatorvoshoz fordulni.

Tünetek: viszkető, kipirosodott bőr, foltokban hulló szőr, fakó szőrzet.

Mire utalhat még: a tünetegyüttes hátterében leggyakrabban környezeti vagy ételallergia áll, de súlyos szisztémás betegségekre is utalhatnak. A samponmaradványok a bőrön, illetve a ki nem öblített sós víz is okozhat hasonló tüneteket.

Könnyes szemek

Az emberi allergiához hasonlóan, a kutyák esetében is gyakori jel lehet a szem váladékozása. A fokozott könnytermelés, a könnycsatornák elzáródása és a szemek irritációja utalhat allergiára.

Tünetek: viszkető, vizenyős, könnyes szemek; fokozott váladékozás.

Mire utalhat még: környezeti allergia, szemsérülés.


A fenti tünetek vagy bármilyen más gyanús körülmény esetén forduljunk állatorvoshoz. A pontos diagnózis és az allergén meghatározása, valamint a megfelelő diéta összeállítása a szakember feladata. Bízzuk rá. A fentiek nem minősülnek állatorvosi javaslatnak, csupán tájékoztató jellegű információk.

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Dogs Naturally Magazine; Kép: Photo by Kelly Lacy from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...