Saját KB bal
Saját KB jobb

Sárgabarack – Biztonságos, egészséges vagy veszélyes a kutyák számára?

A nyár egyik nagy slágere a sárgabarack, amely nemcsak frissen, de aszalva és lekvárként is finom csemege. Ráadásul tele van A- és C-vitaminnal, béta-karotinnal és hasznos rostokkal. Édes íze miatt pedig két- és négylábúak egyaránt szeretik. De vajon egészséges vagy káros a kutyák számára?

A sárgabarack esetében erre nincs egyértelmű, gyors válasz. Ha rákeresünk, sok helyen a kutyák számára mérgező gyümölcsök közé sorolják. Ennek oka a sárgabarack magjában (valamint levelében és szárában) található cianid, amely köztudottan halálos méreg. Aki szereti a sárgabarack kemény magházának belsejében megbúvó, mandulához hasonló magot, az sejtheti, hogy a benne található cián mennyisége nem éri el a halálos dózist. Kutyák esetében azonban érdemes vigyázni, hiszen ők kisebb testűek mint az emberek, így a mérgező anyagok kisebb mennyiségben is súlyos tünetet okozhatnak náluk.

A sárgabarack magját tehát semmiképpen se adjuk a kutyáknak. Nem csak a benne található cián miatt, hanem azért sem, mert a mag szilánkosan törik, és az apró, éles, hegyes darabok felsérthetik a kutya száját, beleit és komoly problémát okozhatnak.

Ha azonban eltekintünk a magtól, akkor a sárgabarack húsa biztonsággal adható a kutyáknak. Érdemes apróbb darabokra vágni, így a kutya könnyen le tudja nyelni. A hasznos vitaminok jó hatással vannak a szem és szőrzet egészségére, a rostok pedig segítik az emésztést.

Cukortartalma miatt érdemes mértéket tartani, és éppen emiatt az aszalt verziót inkább kerüljük. Ebben ugyanis koncentráltabban található meg a cukor, így kisebb mennyiséggel is rengeteg cukrot vihetünk be kedvencünk szervezetébe, amire semmi szüksége. A lekvár, dzsem, szörp stb. szintén tömény cukorbomba, így nem javasoljuk.


Mint minden új élelmiszer, úgy a sárgabarack etetése előtt is kérjük ki az állatorvos véleményét.

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: ASPCA.org; rover.com; Kép: Photo by Tetyana Kovyrina from Pexels;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...