Saját KB bal
Saját KB jobb

5 jele annak, hogy ideje kivizsgáltatnod kutyád pajzsmirigy értékeit

A pajzsmirigy viszonylag kicsi, de annál fontosabb szerv a nyakon. Ez termeli a thyroxint valamint számos más fontos pajzsmirigy hormont. Egészséges állatoknál ezek a hormonok automatikusan összedolgoznak, hogy összehangolják kedvencünk energiaszintjét, növekedését, testhőmérsékletét és pulzusszámát. Azonban számos súlyos gond okozója lehet, ha nem működik megfelelően.

Dr. Rachel Barrack, az állati akupunktúra New York-i megalapozója szerint a pajzsmirigy problémák fokozatosan jelennek meg az állatokon és könnyű átsiklani fölöttük. – Először a tünetek gyakran annyira finomak, hogy könnyű nem felfigyelni rájuk, de később egyre inkább megnyilvánulnak a betegség előre haladásával – mondja.

A tulajdonosok gyakran nem ismerik fel a kutya pajzsmirigy-problémáját, amíg a súlyos szövődmények kockázata nem veszélyezteti őket. Éppen ezért fontos ismerni a finom jeleket és tüneteket. Ha tudjuk, mit keressünk, esetleg elkaphatjuk a betegségeket korai szakaszukban.

A Thyroid-szint problémái

A pajzsmirigy-problémák nagyon gyakoriak a háziállatokban. A kutyákat leggyakrabban a hypothyreosis vagy alacsony pajzsmirigy-hormonszint érinti, általában 2-7 éves koruk között.

A hyperthyreosis vagy a magas pajzsmirigyhormonszint inkább gyakoribb a macskáknál, kutyáknál viszonylag ritka, de egész életükben előfordulhat.

A pajzsmirigy problémájának jelei lehetnek

1. A viselkedés és az aktivitás szintjének megváltozása

Mivel a pajzsmirigyhormon szabályozza a kutya energiaszintjét, a kutyáknál a hypothyreosis gyakori jele (alacsony pajzsmirigy) az, hogy kevésbé aktívak vagy egyenesen letargikusak. Kedvencünk kevésbé viselkedik játékosan, lehet, hogy a szokásosnál többet alszik, vagy reggel nem akar felkelni.

2. Súlyvesztés vagy –gyarapodás

Érdemes a súlyváltozásra odafigyelnünk, főleg, ha étrendjében nem állt be változás, amit mi felügyelünk. A hormonszint beállítása azért is nagyon fontos, hiszen az elhízással is számos egészségügyi probléma jár együtt.

3. Szőr- és bőrgondok

A hypothyreosis gyakran okoz fénytelen szőrt, szőrhullást vagy akár foltokban ritkuló szőrt.

4. A hideggel szembeni intolerancia

Ha kedvencünk feltűnően nehezen viseli a hideget, az az egyik fontos jele lehet a hypothyroidis-nek. Ha kutyánk remeg, visszafordul az ajtóból, vagy menekül dolga végeztével, amiket eddig nem csinált, akkor kezdjünk el gyanakodni. Az is árulkodó jel lehet, ha feltűnően közel ül a hőforrásokhoz, takarók alá bújik vagy megtagadja, hogy elhagyja a meleg részeket.

5. Hányás – hasmenés

A hányás és hasmenés csak az egyik elsődleges jele lehet a gondnak, ha kezeletlen marad, akár magas vérnyomáshoz és szív problémákhoz is vezethet a hypothyroidis.

Amennyiben az alábbi tünetek egyikét tapasztalja kedvencénél, kérje ki állatorvosa segítségét. Ha a pajzsmirigy probléma kezeletlen marad, hosszú távon súlyos állapothoz vezethet, akár kedvencünk életébe is kerülhet.

 

Cikkajánló:

Székrekedés kutyáinknál – tünetek és teendők

A kókuszolaj kiemelkedően jótékony hatással van kutyáinkra

Vestibuláris szindróma – ijesztő betegség, amit alig ismerünk

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: petmd
Fotók: flickr (2), wikimedia (1,3)
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...