Saját KB bal
Saját KB jobb

Hivatalosan is bebizonyosodott: a kutyák is tudnak féltékenyek lenni

Sokan tapasztaltuk már, hogy megölelünk valakit, és kutyánk teljes testével közénk furakodik, vagy egy puszi váltásnál az arcunkba mancsol. Vajon tényleg képesek féltékenységet érezni vagy csak mi hisszük azt?

Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy kutyáink nem pusztán ösztönlények, de erős érzelmekre is képesek az emberrel szemben, amik között olykor a féltékenységet is felismerhetjük.

A San Diego-i Egyetem pszichológusai által végzett legújabb kutatás egy kicsivel közelebb hozza hozzánk a bizonyítási folyamatot, hogy kutyáink igenis képesek tényleges féltékenységet érezni.

A tesztet, amit a vizsgálatok során használtak, egy gyerekekkel alkalmazott kutatásból adaptálták. Összesen 36 kutyával dolgoztak, videóra rögzítették az eredményt, az állatok reakcióit.

A szituáció egyszerű volt: gazdáik teljesen figyelmen kívül hagyták saját kedvenceiket, miközben egy kitömött plüss kutyát szeretgettek. A folyamat egész hossza alatt a résztvevő kutyák háromnegyede interakcióba lépett gazdájával, megérintette, megnyomkodta emberét. Többen megpróbáltak a gazdi és a plüss állat közé furakodni, de volt, aki egyszerűen elkezdett morogni a játékra.

Mikor valaki féltékeny, az őt motiváló tényező az, hogy szétszakítsa a kapcsolatot a szeretett fél és a másik fél között. Az, hogy ezek a kutyák pontosan ugyanezt próbálták megvalósítani azzal, hogy a plüssállat és a gazdi közé igyekeztek furakodni, azt mutatja, hogy teljesen hasonló érzést érezhetnek, mint az emberi féltékenység.” – mondta a kutatást vezető Christine Harris, aki évek óta vizsgálja a féltékenység intézményét.

Marc Bekoff, a Colorado Egyetem evolúciós biológia professzora szerint a kutatás nyitott ajtót mutat a további érzelmi kutatásokra kedvenceink terén. Bekoff a kutyákon kívül már farkasokkal és préri farkasokkal is végzett féltékenységi kísérleteket.

Nem mindenki állt ki teljes meggyőződéssel a kutatás eredményei mellett. A Yale Egyetem Kutya-Megismerési Központ igazgatója, Laurie Santos felhívja a figyelmet azokra a tényezőkre, amelyeket kihagytak a vizsgálatból. Feltételezhető ugyanis, hogy a kutyák azért mutattak féltékenységhez hasonló érzelmeket, mert a plüssállatot akarták megszerezni, vagy az is előfordulhat, hogy a játék zavarba hozta őket, félelmet éreztek, ezt kifejezve mutattak hasonló érzelmeket. Santos szerint ez egy teljesen új kutatási terület, ahol számos új eszközre és vizsgálatra lesz szükség, hogy kutyáink érzelmeit minél jobban megismerhessük,

 

Még több érzelem:

Kutyáink és az alapérzelmek

A kutyák közös nyelven ugatnak

A kutyák érzelem felismerésének vizsgálata

 

 

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...