Saját KB bal
Saját KB jobb

Közös nyelven ugatnak a kutyák

Az ember pedig érti őket, függetlenül attól, hogy korábban tartott-e kutyát- derül ki az ELTE Etológia Tanszékén lefolytatott vizsgálatból – írta oldalán a National Geographic.

„Véleményünk szerint az ugatás főleg az embernek szól. Egymás között nem így kommunikálnak a kutyák, hiszen a hangrepertoárjuk sok más hangot tartalmaz a vonyítástól a csaholáson át a morgásig. Ezen-kívül test-, illetve szagjeleket is használnak” – magyarázza a kutatás vezetője. Pongrácz Péter a pár évvel ezelőtti vizsgálat részleteiről elmondta: különféle helyzetekben, például idegen felbukkanásakor, ha megtámadják a gazdáját (őrző-védő gyakorlat), játék közben, sétához készülődve rögzítették a kutyák ugatását, majd a hangmintákat számítógépbe táplálták.

A vokalizáció rendszerezésére francia kollégák bevonásával kifejlesztett öntanuló program egy idő után képes volt arra, hogy élethelyzetek szempontjából osztályozza a kutyák ugatását. Ugyanezt kellett tenniük a tesztre jelentkező személyeknek is.

„Az ember érti a kutya ugatásának érzelmi jelentését, még akkor is, ha amúgy nincs kapcsolata kutyákkal” – összegezte a vizsgálat legfőbb eredményét az etológus. A tesztekben részt vevő kisgyermekek például még nem ismerték a „düh” vagy a „félelem” szavakat, az emberi arckifejezéseket ábrázoló rajzokon mégis pontosan meg tudták mutatni, szerintük milyen hangulatban van az ugató kutya. Pongrácz Péter úgy véli, az embernek valószínűleg veleszületett képessége, hogy fölismeri az emlősök, többek között a kutyák hangjeleinek érzelmi töltetét.

A kutyák jelzésrendszere, legalábbis az emberrel való kommunikációjukban alkalmazott ugatásuk, független a fajtától. A kutatók elsőként mudik – ősi magyar terelőkutyák –, majd vizslák és belga juhászkutyák ugatását rögzítették. Az eredmény: mindegyik fajta ugyanazokat a jellegzetes hangokat használja, a hangzásbéli különbség csakis az adott állat méretétől, fejformájától, anatómiai jellegétől függ.

A cikk teljes terjedelmében tovább olvasható a National Geographic oldalán.

Index kép: Kovács Olivér / National Geographic

 

Ajánlott cikkek

Vajon minden kutya egyforma képességekkel rendelkezik?

Ugat a kutyád? Derítsd ki az okát!

Vajon felismerik-e kutyáink az érzelmeinket?

Mennyire érted a kutyanyelvet?

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...