Tudtad, hogy milyen problémákat okozhat a bűzmirigy?

Tudtad, hogy milyen problémákat okozhat a bűzmirigy?

2015 MÁR 12  |  Hasznos

A bűzmirigyek a végbélnyílás két oldalán, szimmetrikusan helyeződő zsákszerű szervek. A zsákokat belülről speciális sejtek bélelik, ezek felelősek a jellegzetes szagú váladék termeléséért. A mirigyekből egy-egy kivezető cső indul, nyílásuk a végbél végső szakaszának nyálkahártyájában található.

A váladék jellegzetes szagú, kifejezetten kellemetlen, bűzös. Színe és állaga leginkább olajszerű , esetleg sárgás színű. Normális körülmények között hígan folyó, áttetsző, tiszta folyadék. A végbélzacskók a kemény, tömött bélsár hatására mechanikusan ürülnek, ezzel a végbélnyílás síkossá válik és könnyebb a széklet ürítése. A kutyák egy része még arra is képes, hogy a zacskó tartalmát a székletürítéstől függetlenül akaratlagosan is ürítse. A kiürített váladék terület jelölést is szolgál, valamint védekezésre is használják a kutyák, amikor nagyon megijednek. Nem ritka, hogy a rendelőben a páciens riadalmában mirigyváladékot ürít.

Megfigyelhető, hogy a kutyák, amikor egymással találkoznak, rendszerint egymás végbelének környékét szimatolják először. Ennek az oka, hogy a bűzmirigy váladékának szaga a másik kutya számára úgyszólván mindent elárul a szag gazdájáról, a kutyák társadalmi életében igen fontos a szerepe. Kiolvasható belőle az adott állat egészségi állapota, hangulata, szexuális aktivitása, kora, de még dominanciája is.

A bűzmirigy gyulladás a kutyák igen gyakori megbetegedése. A gyulladás rendszerint a kivezető csövek elzáródásával kezdődik. Emiatt a váladék felhalmozódik a mirigyek belsejében, és idővel konzisztenciája egyre sűrűbb lesz. A pangó mirigytartalom ideális környezet a mikroorganizmusok (elsősorban baktériumok) szaporodásához, ennek tályogképződés lesz a következménye. A folyamat eleinte kellemetlen érzést okoz a kutyának, majd a tályog növekedésével párhuzamosan egyre fokozódik az érintett terület érzékenysége, a végbéltájék bőre kipirul, gyulladttá válik. A képződő tályogok a bőr alatt fájdalmas csomókként tapinthatók ki. Ha a gyógykezelés nem kezdődik meg időben, a tályogok a külvilág felé feltörnek, és vörhenyes, gennyes tartalom ürül belőlük. Súlyosabb esetekben a gyulladás a végbéltájék szöveteiben gyorsan terjed, és azok súlyos károsodásához vezethet.

Korábban macskáknál csak igen elvétve találkoztunk ezzel a problémával, de a macskaesetek száma is jelentős emelkedést mutat. A különböző bőrgyulladások, hallójárat gyulladások jelentős részénél a végbélzacskó gyulladása is megállapítható.

Tünetek

Vannak olyan állatok, melyek életét végigkíséri ez a betegség. A kutya "szánkázik", "radíroz" (húzza a fenekét a földön), melynek hátterében leggyakrabban a végbél körüli mirigyek gyulladása, kiürülésének hiánya, gyulladásos elváltozása, ritkábban bélférgesség áll. További tünetek a viszketés, szőrhullás, az állat kellemetlen szagúvá válik, végbele felé kapkod, rágja magát.

A vizsgálat során állatorvos azt tapasztalja, hogy a végbél két ( egy-) oldalán feszülésig teltek a végbélzacskók. Rendszerint nehezen üríthetők, tartalmuk kezdetben barnás színű, később elhalt szövetcafatoktól darabos, esetleg gennyes, még később kátrányszerűen besűrűsödik, sőt majdnem száraz, pasztaszerű, olyannyira, hogy a kinyomott váladék egyben hengerként üríthető ki. A súlyosabb esetekhez gyakran társul bőrgyulladás, amely előbb viszketéssel, szőrhullással, bőrpírral, majd pörkökkel, nedvedzéssel járó, nehezen gyógyuló elváltozásokat okoz. A végbél tájéka olyan fájdalmas lehet, hogy az állat emiatt nem ürít bélsarat . Ha a váladék a kitágult gyakran eltályogosodott mirigyből nem tud a szokásos úton ürülni, a végbélnyílás mellett, a bőrön keresztül tör utat magának (kifakad) és sipoly alakul ki.

Gyógykezelés

Enyhébb esetben a végbélmirigyek mechanikus (rendszeres) ürítése önmagában is elegendő. Súlyos esetben, valamint ha a társult bőrgyulladás kiterjedtté válik, elkerülhetetlen a beteg gyógyszeres kezelése. Igen makacs betegségnél szükség lehet a végbélzacskók fertőtlenítőszeres, antibiotikumos átöblítésére is. Ha a "konzervatív" gyógykezelés eredménytelen, a végbélzacskókat műtétileg el kell távolítani. Ne ijedjen meg, ha 1-2 hetes időközönként visszarendelik vizsgálatra kezelésre a beteget. A gyakori ürítés a beteg gyógyulását szolgálja (nem kell félni tőle).

Megelőzés

Ha állatának voltak már bűzmirigy-problémái, valószínűleg hajlamos az ilyen jellegű megbetegedésre. Ebben az esetben javasolt a rendszeres kontrollvizsgálat (esettől függően) 1-6 havonta (esetenként akár gyakrabban is). Ha az állat széklete félkemény vagy kemény, nagyobb a valószínűsége a mirigyváladék ürülésének. Ezért a magasabb rost- és csonttartalmú táplálék etetése jó hatású lehet, bár nem jelent biztos megoldást a problémára. A rendszeres mozgás kedvezően hat a végbélzacskó ürülésére.

Forrás: Akela Kutyaiskola

Dr. Csendes Péter
állatorvos

Dr. Volszki Mónika
állatorvos

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Monavet Állaptaika

Monavet Állaptaika

Kővágóörsi kőtenger

Kővágóörsi kőtenger

Soproni kutyafuttató, Kistómalom utca

Soproni kutyafuttató, Kistómalom utca

Goodbar Goodburger

Goodbar Goodburger