Saját KB bal
Saját KB jobb

A kutyák is küzdhetnek mentális problémákkal

A kutya és az ember agya rengeteg ponton mutat hasonlóságot, éppen ezért nem túl meglepő, hogy a mentális problémák is hasonló tünetekkel jelentkeznek. Nyilván más okok vezethetnek mentális problémákhoz embernél és megint más a kutyáknál. Bár jó néhány ok hasonló lehet – olvasható a Life.hu oldalán.

Magány és amikor nincs simogatás

Rettenetes tünteket okozhat a kutyáknál és az embereknél egyaránt például a magány, a nélkülözés, a szeretettel teli légkör teljes hiánya. A hosszan tartó fizikai nélkülözés. A kitaszítottság érzése. A folytonos visszautasítás. Az érintés hiánya, valamint a gyász. Mert igen, a kutyák is „gyászolnak”, a kutyáknak is szükségük van szeretetre, érintésre és arra a boldogító érzésre, hogy tartoznak valahová, de leginkább valakihez.

A Life.hu már többször írt a kutyákról, akik nemcsak fantasztikus és sok örömet adó barátai az embernek, de az egészségügyben betöltött szerepük is jelentős. Elvárható tehát az embertől, hogy megbecsülje, és mentális problémák esetén is segítő kezet nyújtson a négylábú kísérőknek.

Az állatorvosok már régen felismerték a tényt, hogy kétlábú kedvencünk is hajlamos lehet a depresszióra, a demenciára (ahogy idősödnek életünk négylábú barátai), de érintheti az ebeket a poszttraumás stressz szindróma valamint indulatkezelési problémáik is lehetnek.

Kassai Etelka cikke tovább, teljes terjedelmében tovább olvasható a Life.hu oldalán.


Fotók: Life.hu

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...