Saját KB bal
Saját KB jobb

Ciróka és Tehéntánc – Magyarország egyik legszebb helye, a Megyer-hegyi tengerszem

Eredetileg a füzéri vár és a Kéktúra Füzér és Bózsva közötti szakaszának teljesítése miatt csábítottam el a családomat a Zemplénbe, és mivel a csapat egy részének teljesen ismeretlen volt az országnak ez a szeglete, tettünk egy kis kitérőt, hogy megnézzük Sátoraljaújhelyet és Sárospatakot is. A Megyer-hegyi tengerszem ötlete csak úgy mellesleg merült fel, és bár láttam képeket róla előzőleg, annyira mesebelinek tűnt, hogy biztos voltam benne, hogy a valódi látvány csalódást fog okozni. Persze, kitalálhatjátok, hogy nem így lett.

Autóval Sárospatakról a 37-esen kell menni pár kilométert, majd ha nem téveszti el az ember, akkor a szőlőhegy felé lekanyarodva egy földúton elérheti a parkolót, ahonnan egy 15-20 perces sétával, a piros sáv jelzésen lehet eljutni a tengerszemig, de a Sárospatak belvárosából induló Malomkő turistautat (piros sáv) is követhetitek, ha hosszabb túrához van kedvetek.

A főútról letérve utunk a turistatérképen Tehéntánc néven futó terület mellett halad… ne kérdezzétek honnan ered a név, valójában egy szőlőhegyen vagyunk.

A régi iskola romjainál válik ketté a piros sáv és a piros kereszt, a Tengerszemhez ez utóbbit követve jutunk el.

A Megyer-hegyi Tengerszem valójában nem is tengerszem, hanem egy régi malomkőbánya vízzel feltelt ürege. Már a középkorban folyt itt a malomkövek kitermelése, majd a XX. század elején, a malomipar visszaesésének következtében a termelés csökkent, majd a bánya bezárásra került. A természet több mint száz év alatt visszafoglalta a területet, és változatos ökoszisztéma alakult ki. A bányászat során kialakult hatalmas mélyedés feltelt vízzel, és így alakult ki a mai csodálatos látvány. A tengerszemet a kövek elszállítására használt “kanyonon” keresztül közelről is megcsodálhatjuk, de a 70 méterrel a vízszint fölé magasodó sziklafal peremén körben haladva is lenyűgöző a látvány. A Malomkő tanösvény tábláiról megtudhatjuk, hogyan alakult ki a hegy, hogyan zajlott a bányászati tevékenység és minek köszönhető a mostani látvány.

A talaj a peremen csúszós és köves, szóval maradjatok a korlátokon belül és figyeljetek a kutyákra, a biztonságuk érdekében használjatok pórázt! Bár “csak egy tanösvény”, túracipő vagy más bordázott talpú lábbeli jól jöhet. Maga a tengerszem körülbelül egy-másfél óra alatt bejárható, de ha kedvetek van, akkor hosszabb körtúrát tehettek a piros T jelzésen haladva, először a Megyer-hegyre, majd a Ciróka-tetőn található kilátóra – már a neve miatt is kötelező – felmászva csodás panorámában gyönyörködhettek, majd a Király-hegy felé lassan visszaballaghattok a parkoló felé vezető, dűlők között haladó földútra. Erre a hosszabb sétára szánjatok jó két órát.

Bujdosó-Szalay Adél / @tatyiandme

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...