Házi kedvencünk felkészítése hosszabb utazásokra

A legtöbben amikor nyaralásra, vagy más üdülésre utazunk, házi kedvenceinket otthon hagyjuk és családtagjaink, barátaink gondjaira bízzuk. Persze, mindannyian ismerjük azt a viselkedést, amit kutyusunk produkál, amikor a pakolásból, készülődésből megérti, hogy a gazdi egy ideig távol lesz, vagyis őt otthon hagyja.

Ha szeretnénk ezen változtatni, ma már erre egyre több lehetőségünk van, hiszen biztosan te is láttad már, hogy a legtöbb üdülőhelyeken, vendéglátóipari egységekben és sok helyen a tömegközlekedésben is kialakítottak háziállat-barát részeket.

Úgyhogy valójában, ha megszületett bennünk a döntés, hogy a kutyus is jöhet velünk a kis kiruccanásunkra, akkor nincs más hátra, mint megvásárolni egy kutyahordozót és megtervezni az üdülést. Ha esetleg már ebben az első dologban is tanácstalan vagy, néhány kutyahordozó kép a weboldalról eualkatresz.hu segíthet, hogy némi képet kapj ezekről a praktikus eszközökről és kitalád, milyet szeretnél.

A kutyahordozóknak számos különböző változata létezik, többek között anyagát tekintve is. Választhatunk műanyag, vagy drótból készült hordozót. Amire még érdemes odafigyelni, az a hordozó mérete. Itt igazából két dologra kell odafigyelni: hogy a kutyus kényelmesen elférjen a hordozóban, hiszen több órát kell ott töltenie, illetve, hogy az eszköz beférjen a járműbe is, amivel utazunk.

Néhány tipp indulás előtt

Persze, ez még nem minden, azzal, hogy beszereztük az utazáshoz alkalmas eszközt még nem oldottunk meg minden problémát. Ha még nem igazán hordtunk magunkkal a kutyát az autónkkal, érdemes még az utazás előtt néhány próbautat tenni. Kezdetben lehet, hogy szűkölni fog, fél a ketrecben, megzavarja, hogy egy mozgó és zúgó járműbe került, de ez természetes.

Amikor a kutya elveszti a lába alól a szilárd talajt, akkor rendszerint így reagál. Valaki üljön mellette, vagy előtte, figyeljen rá, beszéljen hozzá, hogy megnyugodjon. Néhány alkalom után hozzászokik majd a dologhoz.

A következő fontos teendő az állatorvosi látogatás. Vigyük el az állandó, vagy hozzánk legközelebbi rendelőbe, vizsgálja meg az orvos, hogy minden rendben van-e az állattal. Illetve, fontos, hogy ellenőrizzük, hogy a szükséges kötelező oltásokat is felvette.

Ez utóbbi külföldi utazás esetén különösen fontos. Mivel az országhatár átlépéséhez a házi kedvenceknek is szükségük van egy útlevélre, ennek fontos része az igazolás arról, hogy be van oltva az előírásoknak megfelelően.

A következő lépés lehet a terep felderítése, vagyis arról kell meggyőződnünk, hogy az úticélunkon a kutyát el tudjuk helyezni, magunkkal tudjuk vinni, tudunk neki megfelelő helyet, időtöltést találni. Nézzük meg interneten, találunk-e állatbarát éttermeket, olyan strandszakaszokat, ahová kutyát is beengednek, mert sok helyen nem ez a jellemző és természetesen a szállás esetében is ellenőrizzük ezt.

Dolgozzunk a kutya szocializációján is. Nyilván otthon is járunk vele sétálni, visszük más emberek és kutyák közé parkokba, terekre. De hasznos lehet egy kicsit gyakorolni vele, hogy például ne menjen oda más emberekhez engedély nélkül, azonnali hívásra visszajöjjön, ne kóboroljon el.

Ha külföldi utazásról van szó, akkor azt sem kell elfelejteni, hogy az egyes országok előírásai eltérőek lehetnek az itthoni jogszabályoktól. Éppen ezért ilyen szempontból is informálódjunk. Ha esetleg utazási irodán, idegenvezetőn keresztül utazunk, tőle is érdeklődhetünk, de online is érdemes az ilyen dolgoknak kissé utánanézni.

A kutyák is szívesen kiruccanak és jól érzik magukat egy, a megszokottól eltérő helyen, ezért ha bevállaljuk, érdemes őt is magunkkal vinni a kirándulásra. Meglátjuk, hogy meghálálja ezt a figyelmességet, viszont mi is tegyünk meg amit lehet, hogy az utazás során elkerüljön a különböző kellemetlenségeket.

 

 

(x)

Fotó: Pixabay

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...