Saját KB bal
Saját KB jobb

Az őzgidák élete rajtunk is múlhat!

Idén is, mint minden évben, fokozott figyelmet kérnek az erdőgazdálkodók, nemzeti parkok a kirándulóktól. Sajnos, még mindig sokan nem tudják, vagy nem akarják betartani az őzgidák és szarvasborjak élete szempontjából olyan fontos szabályokat.

A mostani időszakban születnek az őzek és szarvasok kicsinyei. A születést követően az őzgidák és szarvasborjak még nem elég erősek, hogy kövessék az anyjukat, ezért az elfekteti őket egy biztonságos helyen. A kis állatok itt várnak, amíg az anyjuk vissza nem tér. Ha az anya visszatér, és a kicsinek idegen szaga van, az anyaállat nem fogja gondozni. A gondoskodás hiányában a magatehetetlen gida vagy borjú éhen hal, vagy ragadozók martaléka lesz. Ezért nagyon fontos, hogy ha elfektetett kis őzet, szarvasborjat találunk, semmiképp se nyúljunk hozzá! A simogatásunkkal a halálos ítéletét mondjuk ki.

Külön felhívják a kutyások figyelmét, hogy ebben az időszakban fokozottan figyeljenek és tartsák be a természetjárás szabályait. Ha a kutya körbeszaglássza vagy körbejárja a kis őzet, az is elég ahhoz, hogy az anya állat elforduljon tőle! Tehát: kutyát csak pórázon vezetve viszünk a természetben – ez lehet hosszú póráz vagy flexi is, de póráz legyen! A szabály azokra a kutyákra is vonatkozik, akiknek tökéletes a behívása, és egy hentespult sem tántorítja el őket a láb mellett követéstől. Bár akinek ilyen kutyája van, annak valószínűleg nem okoz gondot a pórázos séta sem…

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy a természet nem kutyafuttató. A kutya a természetben dúvad, és sajnos nagyon komoly kárt okozhat, jelen esetben akár a kis gidák és borjak élete múlhat azon, hogy tudunk-e fegyelmezetten viselkedni és ezt kutyánktól is elvárjuk-e.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Zalaerdő Zrt Facebook oldal; Kép: Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/brown-deer-162893/

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...