Saját KB bal
Saját KB jobb

Kitilthatják a kutyákat a Tátrai Nemzeti Parkból

Egy új szabálytervezet szerint a közeljövőben kitilthatják a kutyás kirándulókat a Tátrai Nemzeti Parkból. A hazai turisták körében is rendkívül népszerű területen eddig a kutyabarátság volt a jellemző, de úgy tűnik, ennek hamarosan vége.

A Tátra lengyel oldalán már eddig sem volt megengedett a kutyák bevitele a nemzeti parki védettségű területekre, de a szlovák oldalon szabadon kirándulhattak a kutyások is. A vendéglátó helyek és a szálláshelyek is nyitottak voltak a kutyával érkezők felé. Legutóbbi tátrai túránk során mi is számos kutyással találkoztunk. Minden kutya pórázon volt vezetve, a szabályoknak megfelelően, és nem tapasztaltuk az itthon sajnos nagyon jellemző kutyakaki szegélyt az ösvények bevezető szakaszán. Valószínűleg azonban akadtak ott is, akik nem tartották tiszteletben ezeket az egyszerű szabályokat, és úgy tűnik, ezt elégelte meg a nemzeti park vezetése.

A Turista Magazin oldalán olvasható beszámoló szerint a kutyások „maguknak köszönhetik” az új szabályozást, mivel sokan póráz nélkül sétáltatták a kutyákat, pedig ez tilos. Teljesen érthető a szigorítás, hiszen a nemzeti park feladata elsősorban az ottani állat- és növényvilág védelme. Ha ezt veszélyeztetve látják, akkor kötelességük cselekedni.

Sajnos, hiába a figyelmeztetés, sok kutyás egyszerűen nem hajlandó betartani a szabályokat, ezért drasztikusabb intézkedésekhez kell folyamodni. Bár sok kutyás kirándulónak fájdalmas és szomorú ez a kitiltás, úgy tűnik, nincs mit tenni. A szabálytalankodók miatt most számos csodálatos túralehetőséget veszítettünk el – azok is, akiknek nem okoz gondot a pórázhasználat.

Itthon egyelőre toleránsak a hatóságok a szabálytalanul, póráz nélkül kiránduló kutyásokkal szemben. De lehet, hogy nálunk is csak idő kérdése, mikor telik be a pohár.

Leave No Trace:  a természet tiszteletének alapjai (kutyás) túrázóknak


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Turista Magazin; Kép: Photo by Rachel Claire: https://www.pexels.com/photo/purebred-dog-running-before-hikers-in-woods-4992604/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...