Saját KB bal
Saját KB jobb

4 hasznos módszer, amivel a legmozgékonyabb kutyát is le lehet fárasztani

Ha kutyánk van, idővel biztosan kitapasztaljuk, hogy mennyire mozgásigényes. Személyiségtől függően nehéz lehet lefárasztani egy-egy kutyát, de számos módszer rendelkezésünkre áll, és ha megfelelő programot állítunk össze, még mi is kutya jól elfáradhatunk!

Miért fárasszuk le a kutyát?

A kutya általános állapota tükrözi a miénket: ha egy egészséges kutya liheg egy kis sétától, valószínűleg mi is hasonló problémával küzdünk. Természetesen van olyan kutya, amelyiknek nincs igénye a mozgásra, de olyan is akad, amelyik akkor sem fárad el, ha mi fél órát tekerünk mellette a trekking kerékpárunkon.

Bár a sok mozgás is kellően lefárasztja szőrös barátunkat, az agymunkától is éppúgy kimerül, ezért érdemes arányosan elosztani a vele való foglalkozást. Kellő gondoskodásunknak köszönhetően hamar észrevehetjük, hogy kisállatunk jobban szót fogad, kevésbé aktív és agresszív, ráadásul sokkal jobban hallgat ránk, mint a közös foglalkozások előtt.

Ha azonban elhanyagoljuk kutyánk úgy fizikai, mint mentális gondozását, azt tapasztalhatjuk, hogy sokat és látszólag indokolatlanul ugat, szökési kísérletei lesznek vagy épp olyan dolgokat csinál, amik számára nem megengedettek.

4 hatékony módszer kutyánk lefárasztására

A kutya lefárasztása akár tíz perc is lehet, de olyannal is szembe találhatjuk magunkat, hogy órákig bírja a strapát. Bármennyi időt töltünk is kedvencünkkel,  fontos, hogy kiválasszuk a megfelelő gyakorlatokat, amik kellőképpen lefárasztják őt.

Szociális élet

A kutyának az is kimerítő tud lenni, ha társaságba visszük, hiszen az új környezet és a szagok igénylik, hogy koncentráljon. Ha emberekkel van körülvéve, sok érdekes felfedeznivalója akad, de ha más kutyákkal, akkor még izgalmasabb számára a helyzet, ami nemcsak fizikailag, hanem szellemileg is lefárasztja.

Trükkök

A kutyákat sok haszontalannak tűnő trükkre meg lehet tanítani. Ezek amellett, hogy mókásak, arra is jók, hogy szőrős pajtásunk elfáradjon benne. Ha új dolgot tanítunk, napi húsz perc is elég a jó alváshoz, de ha már jól ismert trükköket gyakoroltatunk, abból sem kell fél óránál több. Az együtt töltött időn túl a gazdi és a kutya kapcsolata is javulhat a trükkök és a gyakorlás által.

Közös sport

A közös sport is remek módszer arra, hogy kutyánk kellően elfáradjon, és ilyen esetben természetesen bennünket sem kell altatni! A labdázás kifejezetten jó, és számunkra is élvezetes játék lehet, de akár görkorival vagy gördeszkával is elvihetjük sétálni négylábú kedvencünket. Akár egy trekking kerékpárral is nekiindulhatunk, ám ilyen esetben figyeljünk oda a szabályokra, melyek szerint csupán erdei ösvényeken vagy túraútvonalakon mehet mellettünk a kutya, míg mi a biciklin ülünk!

Benti játékok

Természetesen rossz idő esetén sem kell unalmasan eltelnie a napnak, mert a négy fal között is vannak lehetőségeink arra, hogy kifárasszuk háziállatunkat. A legegyszerűbben a jutalomfalattal motiválhatjuk, amit akár a lakás különböző pontjaira is elrejthetünk, így motiválva kedvencünket, hogy megtalálja azokat. Akár itt a piros, hol a piros játékot is játszhatunk, melynek során kutyusunk csak akkor kapja meg a finom falatot, ha megtalálja, melyik pohár alá rejtettük azt. A szaglás, a keresgélés és a koncentráció garantáltan jól kifárasztja majd!

A különböző programokban a legjobb, hogy mi is és aktívak vagyunk, és a kutyánkkal való kapcsolatot is erősítjük. Természetesen nem lehetünk mindig vele, de ilyen esetben hagyhatunk otthon egy speciális labdát benne jutalomfalattal, de akár az interaktív szőnyeg is ideális lehet!

 

(X)

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...