Mire jók a multifunkcionális hámok és mikor ne használjuk őket?

Ha kirándulni vagy túrázni megyünk a kutyánkkal, kecsegtető lehetőségnek tűnik a multifunkcionális hámok használata. Ezek azok a hámok, melyek számos kisebb-nagyobb zsebbel vannak ellátva, amelybe a kutyánk holmiját tehetjük. Egy hosszabb túra során, amikor magunk is rogyadozunk a hátizsák alatt, valljuk be, igazán hasznos lehet egy ilyen felszerelés, hiszen beletehetünk mindent, amire a kutyánknak szüksége lehet.

Ez alapvetően így van, és éppen erre találták ki ezeket a speciális hámokat. A praktikus rekeszekben és zsebekben elfér a zacskó, az összecsukható tálka, az elsősegély dobozka, a táp vagy nasi … és még sorolhatnánk.

Korábbi cikkünkben összefoglaltuk, mi is az, amire feltétlenül szükség van egy kutyás túrán: Milyen felszerelésekre van tényleg szükség egy kutyás túrán?
Ha több napra indultok, akkor ezt a cikket olvasd el: Több napos kutyás gyalogtúra? – Ezekre lehet szükséged

 

Mikor ne?

Nem árt azonban mérlegelni kutyánk fizikai állapotát, alkatát és teherbíró kapacitását. Ezek ugyanis fontos szempontok a multifunkcionális hámok vagy kutyahátizsákok választása esetén. Ha a kutyánk idős (7-8 éves kor felett), esetleg ízületi vagy más egészségügyi problémái vannak, inkább tegyünk le a plusz terheléséről. A rövidorrú fajtáknak sem ajánlott még több terhet rakni a vállára, ahogy a kölyköknek sem. Meleg időben kétszer is gondoljuk meg, hogy egy plusz hámmal terheljük kedvenceinket.

Mekkora terhet cipelhet egy kutya?

A kutyánkra semmiképp se rakjunk a testtömegének 20%-át meghaladó terhet, de edzettségtől függően ennél jóval kisebb teher is nehéznek bizonyulhat. Egy 10 kg-os kutya esetében a maximális 2 kg is elég soknak tűnhet – és elsőre valószínűleg az is. Érdemes fokozatosan hozzászoktatni a kutyát a plusz teherhez, és ne felejtsük el, hogy alapvetően nem málhás jószág. Egy esetleges sérülés vagy károsodás nem éri meg a könnyebbséget.

Mire figyeljünk?

Fontos, hogy megfelelő, a kutya anatómiájának megfelelően kialakított multifunkcionális hámot (hátizsákot) válasszunk. Sok cuki darab is kapható, de ami ide-oda billeg és nem fekszik fel rendesen, azt funkcionális szempontból felejtsük el. A hámot állítsuk pontosan méretre, időnként ellenőrizzük, hogy jól illeszkedik-e. Fokozatosan terheljük a kutyát, és kezdetben inkább csak kisebb távokra induljunk a felszerelésben. Mindig vegyük figyelembe a kutyánk egyéni adottságait.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://bendpetexpress.com/2020/07/max-weight-backpack/; Kép: Photo by Stephanie Casanova: https://www.pexels.com/photo/view-from-tent-on-dog-lying-in-nature-in-mountains-landscape-16168098/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...