Saját KB bal
Saját KB jobb
metro.co.uk

A hyperdontia ritkán, de előfordul kutyáknál is

Lokinak, a dán dognak 70 fogat számoltak össze a szájában.

Aurora Rutledge pár hónappal ezelőtt fogadta örökbe Lokit, a nagyjából egy éves dán dog kölyköt és egy rutin vizsgálatra vitte el az állatorvoshoz.  Arról nem szóltak a hírek, hogy az állatorvos, vagy a gazdi kapott nagyobb sokkot attól, amit Loki szájában találtak.

A kutyának összesen 70 fog volt a szájába, ami pontosan 28-cal több, mint a normál fogszám. A fogsorok duplán helyezkedtek el és még a szájpadlásából is fogak nőttek. A hyperdontia egy viszonylag ismert, de nagyon ritka fogászati rendellenesség embereknél, de kutyáknál még nem nagyon találtak ilyet az orvosok, vagy legalábbis nem került nyilvánosságra. Loki orvosa szerint ez még a betegségen belül is egy igen extrém eset, ilyen számú túlnövekedésről nincs semmilyen adatuk.

Loki orvosa úgy döntött, hogy 21 fogat eltávolít, annyi volt a feltétlenül szükséges, így is 7 foggal több maradt bent a normálnál.  Hajlamosak vagyunk belefeledkezni ezekbe a „horror” fotókba és tulajdonképpen a betegség súlyosságára már nem is fókuszálunk, de gondoljunk bele, hogy egyetlen foghúzás milyen fájdalommal és tortúrával jár nemcsak az ember, de a kutya számára is, aki még ráadásul nem is tudja, hogy mi történik vele.

Lokinak 21 fogát távolították el egyszerre és műtét utáni napokat is kábítva és fájdalomcsillapítókkal töltötte otthonában, amíg egy kicsit enyhült a fájdalom és elkezdődött a sebgyógyulás. Azóta is csak pépeset tud enni, de szépen, maradandó károsodás nélkül fog gyógyulni.

A hyperdontiát egy mutáns gén okozza, mely Loki esetében nagy valószínűség szerint a gondatlan és felelőtlen szaporításnak köszönhető. Nem lehet elégszer elmondani, hogy ne vásárolj soha szaporítótól, internetes apróhirdetésből, piacról. Nincs fajtatiszta kutya 30-40 ezer forintért! Ha ennyibe kerül akkor nem tenyésztővel van dolgod, hanem szaporítóval. Ebben szinte biztos lehetsz!

 

Bohata Krisztina
(Kutyabarát.hu)
Forrás: Metro.co.uk
Fotók forrása: Metro.co.uk
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...