Saját KB bal
Saját KB jobb

Ezek a legjobb kutyabarát helyek Triesztben, ahova el kell menned!

Olaszország a szívünk csücske ez nem vitás, korábbi cikkeinkben már bemutattuk a kutyabarát Toszkánát és Firenzét. Most pedig ismerjétek meg a kutyabarát Triesztet, Udine-t és környékét!

Trieszt télen-nyáron egyaránt hangulatos tengerparti város pár órányi autóútra tőlünk, de nem csak emiatt érdemes oda ellátogatni… Ha pedig már arra járunk, érdemes egyórányi autóúttal ellátogatni Udine-be is, igazi kis mediterrán ékszerdoboz, ahol úton-útfélen kutyásokba botlottunk.

Kutyabarát szállások

Triesztben rengeteg nívós kutyabarát szállás közül válogathattok, ahogy Olaszország egyéb régióiban is. Akár az olcsóbb, a város külsőbb részein lévő magánszállások, akár a belvárosi öt- vagy négycsillagos szállodák, hotelek között is találtok kutyabarát szállásokat.

Ha a belvárosban a Piazza Unita közelében szeretnétek szállást foglalni, ajánljuk a L’Albero Nascosto Hotel-t (via felice venezian 18., Trieszt). Egy igazán stílusos, art deco hangulatú, antik bútorokkal, egyedi lámpákkal és sok-sok könyvvel teli szobákkal rendelkező, barátságos butikhotel nagyon kedves személyzettel, és isteni reggeli croissant-nal.

Trieszt belvárosában  rengeteg kutyás botlottunk. Bár decemberben voltunk Triesztben és Udinében is, de errefelé a hőmérséklet magasabb és a téli időjárás is kedvezőbb, ennek ellenére szinte alig láttunk kutyát kabát vagy kötött pulóver nélkül. Az olaszok többsége egyértelműen családtagként tekint kutyájára, ez nemcsak a felelős, gondoskodó magatartásból látható, hanem abból is, hogy mindenhova magukkal viszik a négylábút, legyen szó akár karácsonyi adventi vásári forgatagról, meghitt kávéházról vagy baráti koktélozásról.

Kutyabarát vendéglátás

Trieszt és Udine kapcsán az összes éttermet, kávézót felsorolhatnánk mint kutyabarát vendéglátóhelyet, így inkább csak azokat emelnénk ki, ahova érdemes betérnetek, mert finomakat ettünk, szép helyen és kedves kiszolgálás mellett. Ilyen volt például a Ristorante Navigando (cím: Riva Nazario Sauro, 6, Trieszt) impozáns kilátással a tengerpartra, a hajókikötőre, finom tengeri ételekkel és tésztákkal. A pizzarajongóknak pedig kötelező a Pizzeria Di Napoli-ba (cím: Via Diaz 10 angolo via boccardi, Trieszt) ellátogatni, több helyen is teszteltük a pizzát a városban, – és igaz, sehol sem ettünk rosszat – de itt kiemelkedően finom és autentikus volt. Nem mellesleg, a vacsoránk alatt több kutyás vendég is megfordult az étteremben, és itt senki sem forgatta a szemeit, ha a pizza sonka feltétéből az asztal alá is jutott…

Udine-ben a kedvenc éttermünk a Trattoria Antica Maddalena (Antica Maddalena – Osteria Ristorante a Udine) volt, ahova viszont erősen ajánlott az asztalfoglalás, mivel nemcsak a turisták, hanem a helyiek kedvelt helye is. Akár tésztát vagy tengergyümölcseit választotok, jó döntés, a tiramisu-t pedig ki ne hagyjátok!

Ha csak egy italra, koktélra térnétek be, akár nagyobb társasággal, tökéletes hely Trieszt nyüzsgőbb részén lévő Retró Bár (Settembre 14., Trieszt), ha pedig egy elegánsabb, irodalmi kávézóra vágytok, akkor irány a Caffe San Marco (Piazza Foro Boario 2, Vittorio Veneto, Trieszt). Mindkét helyen tárt karokkal várják a kutyásokat. Ha pedig Trieszt főterén, a Piazza Unita-n szeretnétek a trieszti életet, embereket nézni, akkor ajánljuk a Caffe degli Specchi (Piazza Unità D’Italia 7., Trieszt) hatalmas teraszát.

Kutyabarát üzletek, boltok

Ha valaki vásárolgatni szeretne Triesztben vagy Udinében – persze kutyatársaságban, ezt is megteheti a legtöbb üzletben, legyen szó ajándékboltról, vagy ruházati üzletekről, értve ezalatt a luxusdivat üzleteket is. De az udinei Zara-ban is teljesen hétköznapi látványnak számított egy ruhák között válogató elegáns hölgy két bernáthegyi kutyája társaságában. Sőt, sok üzletben helyi kutya várja a vásárlókat – az eladó vagy tulajdonos kutyája több helyen is jelen volt a boltban, szemmel tartva a vásárlókat. Triesztben a Corso Italia környéke erősen ajánlott a nagy shoppingolóknak.

A Conad nevű élelmiszer üzletláncot már toszkán körutunk során megismertük, akkor teljesen ledöbbentünk azon, hogy egyik boltjukban a sajtpult mellett válogató nénit a kutyája kíséri. Itt már szemünk sem rebbent azon, hogy több élelmiszerüzletben is pórázon vezetett vagy táskából kikandikáló kutyával együtt vásárol a gazdi.

Akár vásárolni, akár finomakat enni szeretnétek kutyatársaságban, az Eataly Trieste-t ajánljuk, ami egy hatalmas piactér és étterem, kávézó egyben (Riva Tommaso Gulli 134123 Trieste ; www.eataly.net). Itt konyhai felszerelések, könyvek, a legjobb olasz tészták, édességek és minden olasz finomság elérhető. És ebből sem hagyják ki a kutyákat: az egy dolog, hogy pórázon a gazdik mellett sétálgathatnak az piactér bármelyik részen, de itt található egy részleg, ahol kifejezetten kutyáknak készült finomságokkal várják a gazdikat, kedvencünk a lazacos panettone volt.

Összefoglalva: a kutyabarátság Olaszország ezen részén is példaértékű, persze ehhez kell a helyiek és a turisták, valamint a kutyások és nem kutyások pozitív hozzáállása és egymásra odafigyelése, amit itt nap mint nap megtapasztalhattunk.

Trieszt és környéke hatalmas élmény kutyával (is) és télen (is)!

 

Korábban itt írtunk olaszországi utazásainkról:

Toszkán körút I.

Kutyabarát Firenze

 

(Kutyabarát.hu)

Sziládi-Kovács Hajni

Fotók: Kutyabarát.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...