Saját KB bal
Saját KB jobb

Ugye te sem hagyod az erdei kukában a szemetet?

Sajnos a legtöbbször onnan lehet felismerni az igazán népszerű túraútvonalakat, hogy lépten-nyomon szemetet találunk rajtuk, és a behívó szakaszok kutyagumival vannak szegélyezve. Ez szomorú bizonyítványt állít ki azokról, akik a természetet nem tisztelve járják az erdőket. Pedig az erdőjárásnak létezik kulturált módja is, ami nem zavarja meg sem a többi természetjárót, sem pedig az erdei flórát és faunát.

Korábban írtunk arról a kezdeményezésről, miszerint az erdőket karbantartó erdészetek és nemzeti parkok szeretnének fokozatosan megszabadulni az erdei kukáktól. Ennek több oka van. Egyrészt, a szemeteseknek csak egy része biztonságos. A legtöbb erdei kukában landoló szemetet kifújhatja a szél, vagy kivehetik a vadállatok.

Hét kiló műanyagot találtak egy halott szarvas gyomrában

A másik érv a szemét elszállításának költsége és ökológiai lábnyoma. Ezért egyre több helyen kérik arra a kirándulókat, hogy vigyék haza magukkal a szemetet. Hiszen, ha magunkkal tudunk vinni egy egész banánt, egy szendvicset vagy egy teli üdítős palackot, akkor a banánhéj, a szalvéta és a flakon sem okozhat gondot.

(Kutyásként persze felmerül a kutyakaki kérdés. Erről már több korábbi cikkünkben írtunk, így csak röviden hívnánk fel a figyelmet a jól záródó zacskóra és a kis ásóra.)

Ha szeretnénk, hogy erdeinkből mielőbb eltűnjön a szemét, magunk is segíthetünk. Vigyünk magunkkal egy kis zacskót és egy pár gumikesztyűt, és szedjük össze a szemetet. Hogy nem a mi dolgunk? Lehet. De az is lehet, hogy a természet tisztasága mindenki felelőssége, és egy kis szemétszedés még nem ártott meg senkinek.

Április 22-e, a Föld Napja alkalmából számos szemétszedő akciót hirdetnek meg az erdőkben és lakott területeken is. Ezek között még kutyás kezdeményezéseket is találunk! Ezek az akciók nem csak arra jók, hogy eltüntetik a szemetet, hanem arra is, hogy felhívják a lakosság figyelmét a szemetelésre. Reméljük, hogy egyre több emberhez eljut ez az üzenet, és hamarosan tiszta, szemétmentes erdőkben sétálhatunk.

Korábbi cikkeink a témában:

Illegálisan lerakott szemetet találtam, mit tegyek?

Pusztító erdőtüzek a Bükki Nemzeti Parkban

Leave No Trace: a természet tiszteletének alapjai (kutyás) túrázóknak


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by cottonbro studio: https://www.pexels.com/photo/an-elderly-man-hiking-in-the-forest-with-his-grandson-and-pet-dog-6034414/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...