Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by antonio molinari on Unsplash

Túrázás közben pusztult el a kutya, gazdáját állatkínzással vádolják

Túrázás közben pusztult el egy kutya Phoenixben, az Egyesült Államokban. Gazdája ellen állatkínzás miatt emeltek vádat.

Egy 29 éves férfi ellen állatkínzás vádja miatt indult eljárás, miután egyik kutyája elhunyt egy túrázás során a Piestewa Peak ösvényén Phoenixben  augusztus 9-én.  A tragédia napján a hőmérséklet 42 és 43 Celsius fok között volt. Az illetékes hatóságok tájékoztatása szerint a Phoenixi Tűzoltók Technikai Mentőcsapatai akkor vonultak a helyszínre, amikor a túrázó Daniel Milunovic jelentette, hogy ő és két kutyája túlhevültek. Amikor a mentőalakulat megérkezett, az egyik kutya már nem bírta a perzselő hőség hatását és elpusztult.

Egyértelműen a gazda felelőtlensége okozta a tragédiát

A mentőcsapat biztonságosan lekísérte az ösvényről  Milunovicot és a másik kutyát. Bár a férfi nem igényelt orvosi ellátást, másik kutyának azonnali állatorvosi beavatkozásra volt szüksége. A Phoenixi Rendőrség századosa, Robert Scherer, egy közleményben így nyilatkozott:

” A 29 éves Daniel Milunovic és a két kutya mentést a Phoenixi Tűzoltóság személyzete végezte. Az egyik kutya már elhunyt, amikor a tűzoltók a hegyen megkeresték őket, a másik kutya pedig hőgutát kapott.”

A helyszínre érkező állatorvos Sam Tytler a Fox News-nak elmondta, hogy megpróbálták újraéleszteni a kutyát, de sajnos nem sikerült.  Milunovic-ot már a helyszínen megvádolta a rendőrség. Az elsődleges vádak az állatok elhanyagolására vonatkoznak, azonban a rendőrség szerint az elhunyt kutya állatkínzásának ügyében még folyamatban van a nyomozás.

Törvény tiltja a túrázást 37 Celsius fok felett

Phoenix-ben 2016-ban fogadtak el egy törvényt, miszerint a szóban forgó ösvényen és környékén sem ember, sem kutya nem tartózkodhat, ha a hőmérséklet eléri vagy meghaladja a 37 Celsius fokot.  Todd Keller, a Phoenixi Tűzoltóság kapitánya, rámutatott arra, hogy ez a törvény pontosan az ilyen esetek megelőzése miatt jött létre. Emberek és kutyák számára is életveszélyes lehet ilyen hőségben kirándulni, túrázni.

Az Arizona Humán Társaság képviselője, Tracey Miller szerint a túlélő kutya elszenvedett károsodásai visszafordíthatatlanok lehetnek.

„Előfordulhat, hogy soha nem fog teljesen felépülni, mivel a belső testhőmérséklete olyan magasra emelkedett, mely hosszú távú károsodást okozhat a szervezetben.”

Nyári hőségben fokozottan kell figyelni állatainkra

A kutyák sokkal kevésbé képesek szabályozni testhőmérsékletüket, mint az emberek. Nem képesek izzadni, csak lihegéssel tudnak hőt leadni. Éppen ezrét gyorsabban túlmelegszik a szervezetük, mint az embernek. Ami a gazdinak még nem annyira súlyos forróság, egy kutyának már végzetes lehet. Nyáron soha ne tegyük ki kutyánkat forróságnak. Túrázni és kirándulni szigorúan tilos nyári hőségben, de egy egyszerű séta is megviselheti őket a tűző napon. A hőguta megelőzéséről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheAnimalRescueSite

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...