Ez történt 2017-ben

Hagyományainkhoz hűen – már 2012 óta – beszámolunk az év Kutyabarát.hu közösségét érintő, kiemelkedő eseményekről, történésekről. Nagyon sok hasznos és érdekes kutyás pillanat volt ebben az évben is, akár egy könyvet is írhatnánk belőle, de időhiány miatt inkább igyekeztünk a leglényegesebb dolgokat összeszedni Nektek! Boldog Új Évet kívánunk Nektek Kutyabarátok!

Elöljáróban pár fontos adat, mely nagyon jól mutatja, hogy a kutyabarátság hazánkban egyre menőbb, és egyre többen gondolják úgy, hogy a kutya családtag, barát és társ:

– összesen 923 darab cikket publikáltunk,

– több, mint 100 hellyel bővült kutyabarát szolgáltatásainkat népszerűsítő adatbázisunk,

– 9 saját eseményt szerveztünk,

– tovább nőtt partnereink száma is, akik kampányaink mellé álltak és támogatják azokat.

Szeretnénk 2018-ban is folytatni az eddigiekben elért sikereket, növelni a kutyabarát szolgáltatások számát, több kutyás rendezvényt szervezni, és még több felelős kutyatartást népszerűsítő kampányt indítani. Mindehhez természetesen Ti is kelletek, nélkületek nem sikerülne, legyetek velünk 2018-ban is! Legyen továbbra is mottónk: „Együtt mindenhová”!

Nézzük akkor, mi is történt 2017-ben!

Január

Bár egyre jobban fejlődik hazánkban a felelős kutyatartási kultúra, mégis sokak számára az év eleje szomorúan kezdődik – köszönhetően a szilveszteri őrületnek. A petárda durrogtatás miatt elkóborolt állatok felkutatása érdekében, – mint 2014 óta minden évben – a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet munkájáról számoltunk be, és ugyanezt fogjuk tenni pár nap múlva is… Szerencsére azonban 2017 első napjaiban már jó hírekkel is szolgálhattunk, egy társadalmi kampányt szerveztünk közösen a Freeman Filmmel: egy teltházas premier előtti filmvetítést szerveztünk egy budapesti kutyabarát plázában, melynek jegyárakból befolyt teljes összegét a két szervező a Vigyél Haza Alapítványnak ajánlotta fel.

A kutyával utazni vágyók legnagyobb örömére új együttműködés született a kutyabarát turizmus népszerűsítésére is, ugyanis megállapodást kötött az ismert kutyás szállásközvetítő portál, az utazzkutyáddal.hu és a kutyabarát életmódot népszerűsítő Kutyabarát.hu csapata. Örömmel adtunk hírt Ürmösről, hívónevén Daisy-ről, aki 2016 decemberében tette le a rendőrkutya vizsgáját és januárban állt munkába.

Újabb jó hír, hogy 2017 janurjától már szívesen látott vendégek lettek a négylábú kedvencek a Camponában is. Beszámoltunk egy fantasztikus író, Victoria Stilwell legújabb művéről, a Kutyák titkos élete című könyvről is. Örültünk, hogy a kutyabarát Tóth Tamás lett az év parasportolója, és büszkeséggel számolhattunk be a magyar fejlesztésű kutyaágy, a DogInBed piaci indulásáról is.

A január még egy hasznos és fontos kampányt, együttműködést hozott: új szálláskereső felületet hozott létre az utazzitthon.hu és a kutyabarát.hu csapata. A közös munka célja, hogy azok a kutyatulajdonosok, akik kedvencükkel együtt szeretnének üdülni, pihenni, valóban nekik megfelelő kutyabarát szálláshelyek között tudjanak válogatni. Az oldal 2018-ban tovább fejlődik, de már most is több, mint 200 szállás közül válogathattok a szallas.kutyabarat.hu-n!

Sajnos tragédia is történt januárban, kigyulladt egy állatmenhely Kiskunlacházán, sok kutya vesztette életét. A tragédia következményeként létrejött összefogás megható vol: egy éjszaka alatt annyi adomány gyűlt össze, hogy a kigyulladt menhely adománystopot hirdetett – ez is jól példázza az emberek kutyák felé történő hozzáállását, szeretetét.


Az „Egy kutya négy élete” című film egyik plakátja (Forrás: Freeman Film)

Február

A Gellért fürdő Dunába ömlő termálvizes csatornája mellett alakítottak ki grillezésre, beszélgetésre, sakkozásra alkalmas köztéri, közösségi teret a Beton kurzus és workshop egyetemi hallgatói. Az állattal érkezőkre is gondoltak: kutyaitatókat is kihelyeztek.

Szomorúan írtunk arról, hogy vadász lőtt le egy gazdájával sétáló kutyát Budapesten – reméljük, a szabályozások rendbetételével és az érintett szereplők bevonásával a jövőben teljesen megszűnnek az ilyen esetek. Újabb szívférgesség gyorstesztekkel segítette a Vigyél Haza Alapítvány az Illatos úti kutyákat és egyedülálló előrelépések is elkezdődtek a magyar állatvédelembenDr. Vetter Szilviával, a Magyar Állatvédelmi és Állatjólléti Társaság alelnökével beszélgettünk erről.

A kutyabarát Asia Center felméréséből kiderült, hogy minden kilencedik vásárló a kutyáját is magával hozza az üzletközpontba, és a kulturális kutyázás is új színteret kapott, mégpedig a színpadon: a Pesti Színház nagyot durrantott azzal, hogy Audiencia című politika-szatíra darabjába élő – sőt élettel nagyon is teli – corgikat varázsol a színpadra minden alkalommal.

Kutyavásárt szervezett a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, mert szolgálati kutyákat szerettek volna beszerezni, eközben egy magyar plébános világbajnok lett hatkutyás fogatával.

Több hazai üzletközpont 2017-ben kiemelkedő kutyabarátságról tett tanúbizonyságot – erről még később részletesen is beszámolunk -, majd februárban robbant a hír, hogy a Pécs Plaza is kutyabarát lett!


Gellért téri Gerilla Grill (Fotó: Gerilla Grill))

Március

A Noé Állatotthon és a Mad Scientist jófej emberei összefogtak egy közös kampány érdekében, hogy minél több árva kutyán segíthessenek, szemtanúi lehettünk egy megható hétvégi ünnepségnek Kőbányán, melyen Edit új kerekesszéket kapott, valamit megismerhettük Panni és Gábor, továbbá Kifli, az Illatos úti eb és Mirci macska kalandjait is, és egy különös dolog is szalagcímre került: a 89 éves Józsi bácsi belevette végrendeletébe a menhelyi kutyákat.

Sokan mondják, hogy a kutyának a kertben van a helye… Részben így is volt: megrendeztük az év első Kutyabarát Piknik és Vásár eseményét a Szimpla Kertben, és szintén volt egy teltházas buli, Cesar Millan, a népszerű kiképző idén is megtöltötte a Budapest Arénát.

Borzolta a kedélyeket márciusban a francia biciklisek mellől kilőtt kutya esete is Szalkszentmártonban – a nyomozás szerint indokolatlanul lőtte le a vadász a francia biciklisták kutyáját. Bemutattuk a Wuuff.dog weboldalt, amely az alapítók szerint mindenki számára kényelmessé és biztonságossá teszi a kutyavásárlást, és hírül adtuk, hogy 70 méternyi metró pénz elég lenne a fővárosi kutyák problémájának megoldására. És gondoltátok volna, hogy 31. lett a magyar vizsla egy tengerentúli népszerűségi ranglistán? – márciusban ez is kiderült.

A hónap fő attrakciója ismét egy üzletközponthoz fűződik: A Győr Pláza, a Kutyabarát.hu partnereként kutyabarát bevásárlóközpontként működik tovább.

Április

Magyar kutyaszánhajtó sikerről számolhattunk be a WSA világbajnokságán, ahol Magyarországot egyedüli magyar indulóként Verla Zsófia képviselte, aki a 9. helyet szerezte meg. Beszámoltunk a jó hangulatban zajlott 2. Szenior Családi Kutya Program Konferenciáról is.

Lavinát indított el Fülöp esete is, az állatvédő szervezetek egyként álltak ki a bántalmazott kutya mellett.

Minden hónapra jut egy kutyabarát üzletközponttal kapcsolatos hír? Úgy tűnik, ugyanis áprilistól, hála a Corvin Plaza és a Kutyabarát.hu gyümölcsöző együttműködésének, a bevásárlóközpont még több üzlete engedi be kedvenceinket.

És áprilisban robbant a hír: bejelentettük a Kutyabarát Balaton projektünket! Ennek köszönhetően a gazdik magabiztosan és minden hasznos információval a zsebükben indulhatnak útnak kedvencükkel együtt a magyar Riviérára.


A Kutyabarát Balaton Élménykalauz Balatonfenyvesen – használatban 🙂

Május

Örömmel mutattuk be az Onlinekutyabolt.hu alapítóit, hogyan lettek kutyások és hogyan indítottak kutyás vállalkozást., továbbá Balogh Ottóval is beszélgettünk, aki a legkeményebb szánhúzó verseny első magyar versenyzője volt, valamint Amerikában best seller író lett.

A Vigyél haza Alapítvány és a Belváros-Lipótváros együtt, május 6-án, szombaton rendezte meg a Belvárosi Kutyafesztivált, ahol mi is ott voltunk és jól éreztük magunkat. A közösségi média legjobbjait díjazták a turizmusban, ahol partnerünk, az Év Kutyabarát Helye díjas Hotel Sopron is díjat kapott.

E hónapban számoltunk be arról, hogy – számolva a helyi igényekkel és a Balatonnál fellendülőben lévő kutyabarát turizmussal – kutyafuttató létesült Siófokon.

Kutyabarát Balaton Élménykalauz első sajtótájékoztatót tartottuk a Larus étteremben, ahol óriási érdeklődés mellett mutattuk beszélhettünk a kampány céljairól.


A Kutyabarát Balaton Élménykalauz sajtótájékoztatója a budapesti Larus étteremben

Június

A nyár fesztiválok ideje, és végre több fesztivál a kutyákra éd gyerekekre is gondolt: sok éve kerül megrendezésre június minden hétvégéjén Budapesten, a Hajógyári-szigeten a Gyerek Sziget. Az idei év egyik újdonsága volt, hogy már a négylábú családtagokra is gondoltak a szervezők.

Mint arról már korábban beszámoltunk, a Győr Pláza is nyitott kedvenceink felé. Júniustól még inkább kiterjesztette kutyabarátságát: növekedett a kutyabarát üzletek száma a plázában, és új fiókot nyitott a kutyabarát MagNet Bank – nem is akármilyet.

Kiderült, hogy kritikus létszámú a 9 magyar kutyafajta, ezért a kormány olyan állami tenyészetek létrehozását tűzte ki célul, amelyek lehetővé teszik a fajták egykori hasznosításának megfelelő pásztor-, terelő- és vadászkutya tulajdonságainak megőrzését, fejlesztését és hosszú távú, funkcionális tenyésztését.

Az év egyik legborzasztóbb híre Fülöp esete volt, akiről már korábban írtunk. Sajnos Fülöp feladni kényszerült a küzdelmet és elment… Állatvédők és állatszerető emberek békés tüntetést tartottak Nagycserkeszen Fülöpért és az összes megkínzott állatért.

Július

Fotókiállítás szerveztek a menhelyi kutyák örökbe adásáért a BB’Z Bar-ban, és a MOL töltőállomások is kutyabarátok lettek – jól indult a július!

Kutyabarát fesztivál? Ezzel a kifejezéssel is ritkán lehet találkozni, de szerencsére létezik ilyen: 2017-től a Művészetek Völgye és a Kutyabarát.hu kezdeményezésének köszönhetően több programhelyszínt is „kutyabarátosítottak” – és ez várható jövőre is! 🙂

Idén debütált a Dog Beach Fest rendezvényünk is, a Balaton legnagyobb kutyás fesztiválja, mely Fonyódon, két helyszínen, a kutyabarát strandon és a Vigadó téren került megrendezésre – óriási sikerrel.

Az ország másik szegletéből is jó hírekkel szolgálhattunk: a Miskolc Plázát is (kutya)barátaink között tudhatjuk!

Egyre több kutyás nyári tábor indult a gyerekek és a szülők legnagyobb örömére, és „nem használtak ki” a horgászok egy tavat Pécsett, így kutyás stranddá alakították azt ki.


Dog Beach Fest 2017 Fonyód (Fotó: Fonyód Média)

Augusztus

Egyre több menhely megsegítéséről számolhatunk be – nagy örömünkre. Az Anjuna Ice Pops (egyébként kutyabarát fagyizók üzemeltet Budapesten) egészséges jégkrémmel lepte meg az Elek-Ágh menhely lakóit a hőségben, a paksi menhely megsegítésére pedig két és fél tonna adomány gyűlt össze.

Nagy öröm volt, hogy a Paloznaki Jazz Piknik helyszínei, illetve számos programja is kutyabaráttá vált, ezt személyesen is megtapasztalhattuk.

Beszámoltunk Vizes kalandokról is négylábon, és amikor egy nemzetközi cég és egy város közösen épített kutyaparkot Dunaújvárosban.  Bemutattuk Alfie-t, a világhírű magyar kutyaturistát is, és Nyakas Gábor kutyatrénerrel is készítettünk interjút.

Milyen egy kutyabarát szállásteszt? A Mankaland videójából megtudhatjátok! A Keresztes Ildikóval készített riportunkból pedig azt is megtudhatjátok, hogy az énekesnő mindig is az állatok szerelmese volt.

Augusztus 19-én ezer ember gyújtott gyertyát az állatkínzás áldozataiért Budapesten, a Hősök terén.

A nyarat a Balatonon búcsúztattuk Dogs’ Chillout Day rendezvényünkkel, mely szintén a fonyódi kutyabarát strandon került megrendezésre és több, mint ezer ember élvezte velünk a jó időt és a strandot!


Dogs’ Chillout Day 2017 Fonyód (Fotó: Kajetán Jácint)

Szeptember

Közel ezer gazdi vagy éppen leendő gazdi és több száz kutya vett részt az állatbarát Allee Bevásárlóközpont és a FÖRI Állategészségügyi Szolgálata Illatos úti telepét segítő Doktorok az Állatokért Állategészségügyi Alapítvány (DOKTA) rendezvényén.

Elsöprő magyar sikerekről adtunk hírt  a mentőkutyás mestervizsgán, ahol a világ legjobb mentőkutyái mérettetik meg magukat, az Állatvédőrség pedig az emberkínzást imitáló fotókkal próbálja felnyitni az emberek szemét szeptemberi kampányában.

Megismertük Mankát, a kutyabarát helyek teszt kutyáját és a csapatot, aki mögötte áll.

Szeptember hónap legtöbb napja nálunk már az Év Kutyabarát Helye pályázatról szól. Immáron negyedszer hirdettük meg a pályázatot, ahová vártuk a kutyabarát szolgáltatások jelentkezését. Ebben a nemes versenyben minden induló nyer: a kutyabarátok bizalmát és szeretetét. Nem mellesleg a pályázat mindig társadalmi kampányt és menhelyet is támogat.

Október

Teljeskörű, mindenki számára elérhető útmutató született a felelős kutyatartáshoz „Kutyakötelesség” címmel, melyet a Vigyél Haza Alapítvány kezdeményezésére a NÉBIH szakemberei, a Fővárosi Jegyzők Egyesülete, jogászok, ügyvédek, állatorvos-igazságügyi szakértő, valamint önkéntes munkatársaink közösen készítették el.

Szacsvay László Jászai Mari-díjas érdemes művész életműve felbecsülhetetlen, ahogy a kutyákkal való kapcsolata is. A nemzet színésze saját kutyái előtt nem tartotta magát kutyabolondnak, csak ismerősei kedvenceit simogatta meg. Ma azonban legjobb barátainak tartja őket. Szacsvay Lászlóval beszélgettünk.

Október4. az Állatok Világnapja. Ez alkalomból Balázs Eszter Designer egy rendhagyó street fashion divatbemutatóval támogatta az Eszkuláp Egyesületet a rendezvényen befolyt adományokkal.

Az Állatok Világnapján indult el a szavazás is az Év Kutyabarát Helyeire.

Terápiás kutya, adományok és szeretet egy magyar oviban: egy terápiás kutya látogatott a Kaposvári Egyetem Gyakorló Óvodájába. Kabala elbűvölte a kicsiket, boldogan vették körül, a gyerekek pedig a foglalkozások alatt játszva fejlődhettek.

A Liget Budapest Projekt, a Városliget fejlesztése az idejáró gazdiknak és kutyáiknak számos újdonságot ígér, az egyik ilyen a kutyás élménypark – írtuk meg októberben.

November

Beszámoltunk arról a nagyon jó hírről, hogy országossá bővül az elkóborolt kutyák hazajutását segítő mikrochip-leolvasó hálózat, továbbá, hogy kutyás érzékenyítő kisfilmet készített a Speciális Filmszemlén korábban elismert magyar fiú.

Megnyitotta kapuit A Kutya Ezer Arca fotókiállítás a Gödöllői Királyi Kastélyban. Az eseményt nagy várakozás előzte meg a kutyabarátok körében, több ezer érdeklődő szerette volna látni a patinás falak között kiállított szívet melengető vászonképeket.

Boldogan írtunk arról, hogy Barabás Évi a kutyák mellett a nehéz sorsú gyermekekért is rengeteget tesz – ezért is imádjuk!

Állatkínzás miatt mindössze négy hónap letöltendő fogházra ítélte a Nyíregyházi Járásbíróság azt a két embert, akik felelősek Fülöp haláláért.

És boldogan kihirdettük: ők lettek idén a legjobb kutyabarát helyek – Év Kutyabarát Helye Pályázat 2017.

December

Imádjuk a kutyákat és ezt a gyönyörű várost, ahol élünk. Szeretjük Budapestben, hogy pezsgő, csodaszép, és rengeteg kutyás emlékünk van vele, benne és általa – ezzel a fő üzenettel állt össze két kiváló csapat, a Walking Dog és a Dogs and the city a kutyások és a városi kutyázás népszerűsítése érdekében.

Egy fantasztikus és egyre bővülő csapat bizonyítja: a kulturált kutyások tudnak együtt értékes időt tölteni: a Vizsla Túra mellett most már itt a Vizslakalandorok is.

Nehéz helyzetben az állatvédelem, több százan várják fedél nélkül a telet: a Cofidis Magyarország és a Hangya Közösség összefogott és egy közös jótékonysági akció keretében a lakossággal együtt összesen 3 200 000 forinttal támogatta a menhelyeket, ami 85 kutyaházat jelent fedél nélkül, menhelyen élő kutyáknak.

Nyugdíjba ment Nick, a legrégebben dolgozó magyar tűzszerész kutya is decemberben, és megmenekült Nokedli is, az altatás elől mentett rendőrkutya.

A Kutyabarát.hu csapata és önkéntes állatmentők összefogtak, hogy bebizonyítsák: a gyerekek mindenre nyitottak, minden érdekli őket, ha állatokról esik szó, főleg, ha szemtől szemben láthatják őket. Egy általános iskolában jártunk, ahol hétköznapi és különleges társállatainkon keresztül mutattuk be: minden gyermek megnyitja a szívét, ha pozitív példát lát maga előtt.

Végezetül, december hónap egyik utolsó fontos híre, hogy Kevin kutya összefogásra buzdít annak érdekében, hogy a MÁV Intercity járatain is utazhassanak a nagyobb testű kutyák – januárban petíciót kívánnak benyújtani az illetékeseknek.

Természetesen összefoglalónkba nem kerülhetett bele minden hír, információ, hasznos tudnivaló. Böngésszétek oldalunkat továbbra is, olvassatok minket 2018-ban is és kövessétek kampányainkat, gyertek el rendezvényeinkre – jövőre, azaz holnaptól sok újdonsággal is készülünk, melyek reményeink szerint a felelős kutyatartást is tovább népszerűsítik majd hazánkban!

2018-ban is: „Együtt mindenhová!”

Köszönjük, hogy 2017-ben is velünk tartottak!

Legyen ez így 2018-ban is! 🙂

Minden kedves kutyabarát olvasónknak, partnerünknek, barátunknak Boldog Új Évet Kívánunk!

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...