Saját KB bal
Saját KB jobb

Irány a Balaton, de óvatosan a szúnyogokkal!

Hamarosan itt a nyári balatoni szezon, így igyekszünk minden segítséget megadni, hogy a gazdik is felhőtlenül és akadálymentesen tudják szabadidejüket eltölteni kutyájukkal. Azonban a vízpart előnyei mellett nem lehet szem elől téveszteni a vele járó problémát sem: a vérszívókat, és az általuk terjesztett súlyos betegségeket. Erre is igyekeztünk felhívni a figyelmet.

Kutyabarátbalaton.hu oldalunk már javában dübörög, és hamarosan itt vannak a papír formátumú balatoni Élménykalauzok is, hogy az egész nyár a szuper kikapcsolódásról szóljon. Azonban évek óta hallani róla, hogy hazánkban is megjelent már a kutyákat halálos veszéllyel fenyegető megbetegedés, a szívférgesség. A fertőzés kórokozója szúnyogok által terjed, így tavasszal és nyáron kiemelten oda kell figyelni a megelőzésre, főleg a vízpartokon. Mivel a betegség egyre elterjedtebb, ezért május 10-e hivatalosan is a szívférgesség napja lett.

Ez alkalomból, május 15-én a kutyabarát.hu és a Bayer közös sajtótájékoztatót tartott, amelyen bemutatásra került az új Kutyabarát Balaton projekt, és igyekeztünk felhívni a kutyás közösségek figyelmét a felkészülésre is. Cseh Laci, Szabó Győző és Tolvai Reni is elfogadták a meghívásunkat, és részt vettek az eseményen – természetesen saját kedvenceikkel.

„Szívügyünk a kutyák szívének egészsége, ezért az idei évtől kezdve a szívférgesség napján, május 10-én szeretnénk minden kutyást arra emlékeztetni, hogy a szúnyogok által terjesztett szívférgesség sok esetben halálos megbetegedés. Mivel ez a dátum erősen köthető a balatoni kutyás szezon kezdetéhez is, amelyet a gazdik nagy lelkesedéssel várnak, ezért ez a kezdeményezés a felelős és kulturált állattartást is szolgálja” – mondta el Dr. Aladics Balázs állategészségügyi szakember.

„A szívféreg akár 30 cm hosszúra is megnő és 7-10 évig is élősködhet a kutya tüdejének nagyobb ereiben, ahol fejlődik, szaporodik és vándorol, súlyos egészségügyi problémákat okozva. A szívférgességgel az ember is megfertőződhet, de mivel a lárva nem tud teljesen féreggé fejlődni a szervezetünkben, a szívférgesség ránk nem jelent halálos veszélyt. Viszont a féreg lárvája bekerülhet a tüdőnkbe, ahol gócos elváltozásokat okozhat, amelyek mellkasi röntgenvizsgálat alkalmával más problémának tűnhetnek” – tette hozzá a szakember.

„A Kutyabarát Balaton Élménykalauz segítségével például a Balatonnál kutyával is látogatható éttermekről, szállásokról, strandokról, turisztikai látnivalókról, állatorvosokról lehet tájékozódni. A térképet nyomtatott formában hamarosan már minden érdeklődő elérheti a balatoni turisztikai irodákban és a nagyobb városokban, de minden fontosabb információ megtalálható online is” – mondta el a Kutyabarát Balaton projekt alapítója, Sziládi-Kovács Tibor, aki figyelmeztetett arra is, hogy a magyar tengerhez látogatók a kellemes időtöltés közben se feledkezzenek meg a szúnyogok és a szívférgesség elleni védekezésről.

Évről-évre egyre többen érkeznek négylábú kedvencükkel kikapcsolódni, nyaralni a Balaton-partra és a környező településekre, ezért tartottuk fontosnak elindítani a Kutyabarát Balaton kezdeményezést” – mondta el Fekete Tamás, a Balaton Turizmus Szövetség alelnöke.

Május végétől a balatoni tourinform irodákban, vendéglátóhelyeken és az ország nagyobb városaiban (pl. Miskolc, Szeged, Győr, Sopron) is elérhető a minden hasznos információt összefoglaló kutyabarát Balaton térkép. A pontos listát, hogy hol lesz elérhető, hamarosan közöljük, addig is használhatjátok az online felületet.

Addig is készüljetek a nyárra: olvashattok hasznos tippeket, hogyan védekezhettek a szívférgesség ellen, a betegségről szóló tényeket és legendákat is jobban megismerhetitek, de ahhoz is találtok hasznos információkat, hogy a legcélszerűbb utaznotok a kiválasztott helyszínre.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...