A nyomozás szerint indokolatlanul lőtte le a vadász a francia biciklisták kutyáját

Kész csoda, de annak ellenére ki tudta nyomozni a rendőrség a francia biciklisek mellőli kutya kilövésének körülményeit, hogy a tettest, egy hivatásos vadászt a vadásztárság elnöke, sőt a helyi rendőr is megpróbálta fedezni Szalkszentmártonban – írja a 444.hu.

Még 2016 szeptemberében történt az eset, mikor egy Franciaországból biciklin érkezett pár fél Európán keresztül tekert, míg nálunk le nem lőtték az egyik kutyájukat egy erdős részen Szalkaszentmárton közelében.

A hölgy otthon pásztorként dolgozott Mamadou nevű kutyájával, aki szófogadó és fegyelmezett volt a séták alatt is.

A hölgy szerint harminc méterre sem voltak a kutyától, amikor a lövés érte. Ráadásul a nemzetközi bicikliút is csak pár méterre esett, így különösen veszélyes helyet választott a magyar vadász a lövöldözéshez.

A vadász ezután meg sem várva a kiabálva felé futó fiút, feldobta a kutya tetemét az autója platójára és elhajtott.

Később kiderült, hogy a vadász a Dunába dobta a tetemet, akit később megtaláltak, és azonosítottak.

A 444.hu szerint Kovács Zoltán, a Petőfi vadásztársaság elnöke azt nyilatkozta, hogy hivatásos vadászuk a kutyát „elszállította”, majd a megfelelő helyen az „előírásoknak megfelelően” elhantolta. Kovács azt is nyilatkozta, hogy a hivatásos vadász rendőrt is hívott a helyszínre, és tolmács segítségével beszéltek a turistákkal. A tanúk egybehangzó beszámolói alapján azonban a rendőrt a károsult hívta ki, és a faluban beszéltek. Kovács azt is nyilatkozta, hogy a lövések a nemzetközi kerékpárút melletti Duna-gáttól többszáz méterre dördültek el. (Jobbra a képen Mamadou, Fotó: Denis Tatone).

A nyomozás ehhez képest megállapította, hogy pontosan az történt, amit a kutya gazdái mondtak: a vadász magáról a gátról lövöldözött közvetlen a kerékpárút és egy ingatlan mellett. A rendőrség annak idején közleményt adott ki az ügyről, amiben ezt írták:

Az esettel kapcsolatban bejelentés érkezett a rendőrségre. A helyszínre kiérkező körzeti megbízott a vadászati törvény idevonatkozó részeire utalva bűncselekményt vagy szabálysértést nem tapasztalt.”

A 444 azonban éppen azt nyomozta ki, hogy a körzeti megbízott megtagadta, hogy kimenjen a helyszínre, csak a településen volt hajlandó beszélni a franciákkal, akiknek ráadásul félrevezető dolgokat mondott arról, hogy az elkövető budapesti lehetett, majd megtagadta, hogy elvezesse őket a helyi vadász házához.

Mindezek a tudatos hazugságok erősen arra utaltak, hogy ha a helyiek így összezárnak, a valós felelőst úgysem sikerül majd megtalálni. De nem így történt. A kunszentmiklósi rendőrség ugyanis most március 17-én lezárta az állatkínzás és rongálás megalapozott gyanújával folytatott nyomozását, hogy az iratokat  vádemelési javaslattal küldjék meg a Kunszentmiklósi Járási Ügyészségnek.

A nyomozás megállapította: a hivatásos vadász gyanúsított 2016. szeptember 1-jén reggel 8 óra körül egy szalkszentmártoni ingatlan előtt meglátott egy kutyát, utána indult az autójával, aztán a szolgálati lőfegyverével a dunai védgátról két lövéssel kioltotta az életét. A tetemet a gépkocsi platójára rakta. Ekkor megjelent az állat gazdája, aki kérdőre vonta a hivatásos vadászt, azonban a férfi érdemi magyarázat nélkül elhajtott a helyszínről.

A kutya testét, benne az azonosító chippel szeptember 6-án találták meg a Dunában.

„A nyomozás során kirendelt igazságügyi szakértői vélemény alapján a férfi nem a szükséges és gondos körültekintéssel járt el a kutya kilövésekor, továbbá az állatot jogosulatlanul és indokolatlanul lőtte le, ami annak pusztulását okozta” – írja a helyi Hírösvény cikke.

 

Az előzményeket ide kattintva megtaláljátok.

Sajnos nem egyedüli eset, ami történt: februárban egy gazdája mellett sétáló budapesti kutyát, pár napja pedig négy kutyát lőttek ki Káloz és Dég között egy mezőn.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: 444.hu
Kezdő- és 2. fotó: Chich Outt

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...