Nokedli, az altatás elől mentett rendőrkutya siker karrierje

Előző tulajdonosa azzal adta le a menhelyen, hogy nyugodtan altassák el, mert 8 hónaposan megritkította a szomszéd csirkéit. Szerencséjére a menhelyen láttak benne fantáziát, és felajánlották a rendőrségnek kiképzésre. Azóta Nokedli 250 sikeres nyomkövetésen van túl, boldog és elégedett. 

9 évvel ezelőtt Nokedli, a fiatal kutya meglátogatta a szomszédot, és kárt tett a baromfi állományban. Ez akkori tulajdonosának akkora érvágás volt, hogy megfelelő nevelés helyett inkább leadta altatásra. Egy menhelyi dolgozó, Pécsi Tímea azonban meglátta benne, ami kellhet a túléléshez: így Nokedli megmenekült a tűtől, és Dunakeszire költözött a rendőrségi kutyák közé.

Rudi nevű szolgálati kutyám ez idő tájt pusztult el” – mesélte Balázska Tibor törzszászlós, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi technikai osztályának kutyavezetője a police.hu-nak. – „Pótlást igényeltem, amire azt mondták, hogy jelenleg nincs, esetleg Nokedlivel tudnak szolgálni.”

Tibor elvállalta a feladatot, bár Nokedli ekkor még bohókás, langaléta volt, de apportírozó munkáját látva a törzszászlós látta benne azt, amire szüksége volt egy jó munkatárshoz.  

„2008 novemberében hoztam el magammal alapozni. Jövő nyárra Nokedli már hivatalosan is nyomkövető kutya lett. Másfél évesen már a címlapon volt eredményes nyomkövetésével” – büszkélkedik a törzszászlós.

A szolgálati társával megélt számtalan esetből talán a legváratlanabb fordulatot egy Tiszavasváriban történt szerszámlopás hozta Egy idős nő szerszámainak ellopásával szembesült. A rendőrök lábnyomról vett mintát szimatoltattak meg Nokedlivel. A kutya elindult egy darabon, majd visszafordult, végül gazdájának autója és a járőrkocsi közé feküdt le. Először értetlenül álltak a dolog előtt, de a törzszászlós bízott a társában, tudta, hogy ez nem lehet a véletlen műve. A jár­őrautó hátsó ülésén egy férfi ült. Az egyenruhások azt mondták, hogy a lopás ügyében viszik magukkal, tanúként fogják kihallgatni. A kutyavezető kinyitotta a jármű ajtaját, mire Nokedli felpattant, és felderült pofával vérmes ugatásba kezdett, jelezve, hogy megvan a keresett tolvaj. A házkutatáson a nyomozók megtalálták azt a cipőt, aminek a talpnyomata megegyezett a helyszínen hagyott nyommal, így az eredmény sem maradt el.

Nokedli sajnos a fajtájára jellemző csípőbetegségben szenved, de így is szüntelenül újabb feladatokra készül. – „Nokedlit valószínűleg jövőre nyugdíjazni fogják, de ezek után is velem marad. Kijelölték az utódját, Pandúrt, a négy hónapos kutyakölyköt. Azt szeretném, hogy Nokedlitől tanuljon, ezért kertes házba költöztem, hogy összeszokjanak, és mindkét kutyával a lehető legtöbb időt tölthessem együtt” – magyarázta a törzszászlós.

Sok boldog életet kívánunk, Nokedli!

 

Ide kapcsolódnak:

Nyugdíjba megy Nick, a legrégebben dolgozó tűzszerész kutya

Négylábú rendőr tanoncok

A pedofilokat is lebuktathatja a legújabb rendőrkutya páros

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Forrás: police.hu
Fotó: Szabó, Balázska Tibor
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...