Saját KB bal
Saját KB jobb

Szacsvay László: a kutya egyszóval jó

Szacsvay László Jászai Mari-díjas érdemes művész életműve felbecsülhetetlen, ahogy a kutyákkal való kapcsolata is. A nemzet színésze saját kutyái előtt nem tartotta magát kutyabolondnak, csak ismerősei kedvenceit simogatta meg. Ma azonban legjobb barátainak tartja őket.

A Művészúr fia mindig mondta, hogy a környékükön már mindenkinek van kutyája, csak neki nincs. Annyit jártak Szacsvay úr nyakára, hogy végül beadta a derekát. Kezdetben nevelési célzata volt Somával, a magyar vizslával, hogy kötelességtudatra és állatszeretetre nevelje a fiát. De nem bánta meg, sőt – ahogy meséli – eljutott egy olyan szintre, hogy már féltékeny volt, ha a kutya mással volt, és nem vele.


Csicsay Claudia fotója

Amikor Soma elment, majdnem én is elmentem. Nagyon megviselt. Később egy tv műsorban Szulák Andi kolleganőmtől kaptam egy kölyköt, de nem akartam elfogadni. Aztán kiderült, hogy a vérvonala megegyezik Somáéval. Ez már kegyelemdöfés volt, de nem bántam meg, mert nagy szerelem lett ez is. Vele is, Somával és most Fülöppel is rengeteg élményem gyűlt össze az elmúlt harminc év alatt.


Csicsay Claudia fotója
 

Rögtön elvarázsolta a kölyök?

Nem, nem rögtön. Kispesten van egy vityillóm, ott van eltemetve Soma. Bárót akkor fogadtam be végleg a szívembe, amikor először voltunk ott: hátramentünk a kertbe, és lepisilte Soma sírját.

Nem volt gond belőle, hogy kutyája mindig Önnel tartott?

Változnak az idők. Nem mindenki szereti a kutyákat. Vannak helyek, ahol szeretik őket, és kifejezetten kérdezik, hogy hol vannak, de ha nem így van, akkor azt rögtön megérzem, és távozom. Ennek megfelelően próbálom viselni a kutyás életet is. Kerülöm az afférokat, mert már volt pár. Egyszer régen még fel is pofoztak.

Mi történt?

Báró belekapott egy másik kutyába, és a gazdája úgy gondolta, hogy akkor ő pedig engem pofoz fel. Ismerni kell kedvenceinket. Vannak ellenségek, én ilyenkor inkább átmegyek a másik oldalra.

Milyen véleménnyel van a többi kutyásról?

Nem akarok megbántani senkit, mindenki azért tart kutyát, amiért akar. Valaki azért, hogy legyen kibe belerúgni. Rengeteg idős ember tartja őket, de legalább olvasna el egy könyvet, hogy például milyen fajtát érdemes venni. Sokan kompenzálnak valamit vele, vagy épp folyamatosan a saját parancsuralmi kényszereiket próbálják levezetni rajtuk. Mindig az ember a hibás; a kutyával egyet kell tenni: ugyanúgy kell feltétel nélkül szeretni, ahogy ő szeret bennünket. Az élet nehéz, és az emberek vannak többségben. Az állatokat csak figyelni kellene, mert fantasztikus dolgokat produkálnak.

A kutyával istenien lehet aludni, sportolni, bármit, csak együtt legyünk. A kutya egy szóval: jó. Ha az ember megérti a társát, és úgy tud együtt létezni vele, hogy ez mind neki, mind saját magának jó legyen, csak abban az esetben érdemes kutyát tartani.

 

Kutyabarát művészt választottak a nemzet színészének

 

(kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...