Saját KB bal
Saját KB jobb

Elsöprő magyar sikerek a mentőkutyás mestervizsgán

Az élmény egy sikeres bevethetőségi vizsga után örök – így jellemezte az egyik résztvevő a magyar sikereket az ún. MRT-n (Mission Readiness Test), ahol a világ legjobb mentőkutyái mérettetik meg magukat. Mondhatjuk: számos magyar kutyánk már valóban a világ élbolyában van. Büszkék lehetünk rájuk!

Mangó Pinkóczi Diával, Zoé Csóka Gabival, Kelta Dr. Löcher Zsuzsával, Bosco Leczki Sacival, Symba Balázs Lacival és Cooper Lukács Péterrel is csatlakozott az MRT minősitéssel rendelkező mentőkutyák mellé! Többen, mint Symba és Mango is már az újraminősítésért küzdöttek, ezt is sikeresen teljesítve.

Az úgynevezett MRT-ről (Mission Readiness Test) egy kis szabály ismeret: előfeltételei vannak, hogy egyáltalán nevezhessen az ember és kutyája. Ilyenek például az emelt szintű mentőkutya vizsga azaz a RH T-B, elsősegély és újraélesztési vizsga papírok, egy IRO (Nemzetközi Mentőkutyás Szervezet) tagszervezet, akin keresztül nevezni tudsz.

Ha túlestek a dokumentumok beszerzésén, nincs más dolguk a résztvevőknek, mint folytatni a már évek óta megkezdett felkészülést. Az MRT-n széles körben vizsgálják a kutya és kutyavezető rátermettségét, terhelhetőségét.

„48 óra alatt állatorvosi és felszerélés ellenőrzésen esünk át, és ha valami nem stimmel, akkor irány haza. Sátorban alvás, mindegy milyen az időjárás, önellátás (itt jó, ha van nálad valamilyen csere alapul szolgáló csoki, hogy cserélhess a nemzetközi csapatok valamelyikével), kutya elsősegély szituációs feladatok – összesen hét romos épület/terület lekutatása az oroszlán része a minősítés megszerzésének.” – meséli Dia.

A legnehezebb rész, hogy nagy a bizonytalansági tényező: nem tudják, hány embert kell megkeresni és a sok háttér információból kell kiszűrni a nekik fontos részeket.

„Figyelni, irányítani kell a kutyát, tudni kell olvasni a viselkedéséből/testbeszédéből, a taktikánkat kell tartani, beszélni az értékelőkkel. Minden helyszínen 2 főtől, azaz 14 külső szemtől kap az ember visszajelzést. Az újraminősités, amit mi Mangóval már másodjára csináltunk a keresések számát tekintve könnyebb, hiszen „csak” 3 romot kell átvizsgálnunk, de itt nincs hibázási lehetőség, csakis hibátlan, 100%-os munkával szerezhető meg az újraminősités.”

Balázs László, A Pest Megyei Kutató Mentő Szolgálat vezetője kutyája, Symba is megvédte címét és így továbbra is a világ 5 legjobb mentőkutyája között tartják számon a nemzetközi mentőkutyás szakmában. Laci nehéz időszakon ment keresztül az elmúlt időszakban, hiszen imádott kutyája, Aqua 14 év után elhunyt. Így ezt a győzelmet neki is szerezte Laci és Symba.

„Symbával közösen ajánljuk ezt az eredményt Aqusnak és mindazoknak, akik az elmúlt időszakban mellettünk álltak és támogattak minket a nehéz pillanatokban. Sokszor kellett a bíztatás, hogy neki induljunk a hajnali futásnak, hogy újra és újra szabadulni tudjunk a könnyek közül és koncentrálni tudjunk a felkészülésre. Ez a vizsga egy állomás a Mentőkutyás Világbajnokság felé, ahol minden erőnkkel azon leszünk, hogy a dobogón állva gondolhassunk azokra a kutyáinkra, akik már nincsenek velünk.” – írja Laci közösségi oldalán.

 

 

Gratulálunk minden résztvevőnek!

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Képek: Balázs László facebook, Pinkóczi Diána
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...