Photo by Karl JK Hedin on Unsplash

Az olvadó jég miatt 2 méterrel csökken évente egy hegycsúcs Svédországban

A gleccserolvadás miatt egy svéd hegycsúcs évente 2 méterrel csökken. Soha nem mértek még ilyen alacsony értéket, mint most.

A Kebnekaise 150 kilométerre északra húzódik az Északi-sarkkörtől, magasságát az 1940-es években kezdték el mérni rendszeresen. A svéd hegycsúcs a kilencvenes évek közepe óta már több mint 20 métert veszített a magasságából, ami azt jelenti, hogy átlagosan évente két métert csökken.

A hegy déli csúcsa volt 2019-ig Svédország legmagasabb hegye, de miután a gleccser leolvadt a csúcsáról, ma már a hegység északi csúcsa hivatalosan is a legmagasabb. Ezen a csúcson nincsen jégtakaró és hó, így nagy valószínűség szerint a klímaváltozás miatt nem fog drasztikusan változni a mérete.

Emelkedő hőmérséklet, változó szélviszonyok

A Stockholmi Egyetem közleményt adott ki az általuk végzett kutatásról és megfigyelésről.  Adataik szerint augusztus 14-én a Kebnekaise déli csúcsa 2094,6 méter magasra nyúlt.  A kilencvenes évek közepén ugyanez a hegy még  2118 méter magas volt. A kutatók elsősorban a levegő hőmérsékletének emelkedésével, emellett a változó szélviszonyokkal is magyarázták a jelenséget, ugyanis ezek a tényezők befolyásolják, hogy hol halmozódik fel a hó télen.  A globális felmelegedés a világ összes gleccserének drasztikus olvadását okozta az elmúlt években.

Leszakadt jéghegyek

Délen sem jobb a helyzet, az Antarktiszon még májusban észlelte egy brit kutatóintézet először egy hatalmas jéghegy szokatlan mozgását, másnap már azt közölték műholdképek alapján, hogy a jéghegy levált az Antarktiszról.  Az A-76 összesen 4320 négyzetkilométer területű, 170 kilométer hosszú és 25 kilométer széles hegy , nagyobb mint a spanyolországi Mallorca szigete. A leszakadt hegy akkor az Antarktisz északnyugati részén, a Weddel-tengerben sodródott.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian, MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...