Photo by Annie Spratt on Unsplash

Leszakadt a világ legnagyobb jéghegye az Antarktiszról

Az Antarktiszról leszakadó jégdarab a a világ legnagyobb jéghegye volt

Az A-76 néven ismert jéghegy mozgását először egy brit kutatóintézet észlelte május 13-án. Másnap már műhold képeinek segítségével az USA  megerősítette, hogy a jéghegy levált az Antarktiszról.

Az A-76 összesen 4320 négyzetkilométer területű, 170 kilométer hosszú és 25 kilométer széles. Egy kicsivel nagyobb, mint a spanyolországi Mallorca szigete. A hegy jelenleg az Antarktisz északnyugati részén, a Weddel-tengerben van. Ugyancsak itt sodródik az a A-32A nevű jéghegy is, mely eddig a legnagyobb levált jégtömbnek számított a maga 3880 négyzetkilométeres területével.

Normálisnak tekinthető

A NASA szerint nem feltétlenül jelent problémát vagy gondot egy ilyen óriási jégtömb leválása éghajlati szempontból. Az ilyen történések a jéghegy természetes mozgását, ciklusát jelentik. Ameddig a jégtakaró teljes egyensúlyban van, addig a nagy jégtömb leválások normálisnak tekinthetők. A Colorado Egyetem kutatója, Ted Scambos szintén hasonlóan nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek az esetről. Véleménye szerint sem a klímaváltozás okozta az A-76 leválását, azonban ez nem azt jelenti, hogy nem volt meglepő az esemény. Évek óta figyelik a kutatók ezeket a hegyeket, melyek minden előjel nélkül, váratlanul mozdulnak meg, válnak le, vagy éppen omolnak össze.

A műhold felvétel itt látható:

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...