Saját KB bal
Saját KB jobb

5 természetes módszer, amellyel segíthetünk kutyánknak a tűzijáték alatt

Idén a vírushelyzet már nem akadályozza a közös ünneplést, és több városban a tűzijáték megrendezését sem. Aminek egyik oldalról sokan örülnek, de a zajokra érzékeny kutyák és gazdáik már kevésbé. Nekik szeretnénk segíteni az alábbi tippekkel.

Fontos tudni, hogy kölyökkutyáknál az első tűzijáték élménye döntő lehet a későbbiekre vonatkozóan. Bár a zajfóbia veleszületett hajlam kérdése, a szoktatás és a pozitív élmények segíthetnek abban, hogy ne alakuljon ki pánik vagy erőteljes félelem a zajoktól. Ezért azt javasoljuk, hogy az első tűzijáték alatt ne hagyjuk egyedül a kutyánkat. Legyünk ott vele, nyújtsunk biztonságot. Ez egy jó alkalom arra, hogy játékkal, falatokkal, kellemes élményekkel tegyük számára semlegessé, kevésbé félelmetessé a történéseket. Kérdés esetén forduljunk erőszakmentes trénerhez! Az alábbi tippek kölyökkutyák esetében is alkalmazhatók a kellemesebb légkör megteremtésére.

Lemozgatás, gyakorlás

A tűzijáték napján is igyekezzünk tartani magunkat a megszokott napirendhez, hiszen a kutyák számára ez biztonságot, kiszámíthatóságot jelent. Arra figyeljünk azonban, hogy a testmozgást, a sétát korábbra, még a rendezvények kezdete, a tömeg és a zaj megjelenése előttre időzítsük. Lehetőség szerint szánjunk több időt a mozgásra, kiránduljunk vagy eddzünk, hogy kutyánk levezethesse az energiát és nyugodtan tölthesse az estét.

Interaktív játékok, tölthető játékok

Attól függően, hogy kedvencünknek mekkora félelmet okoz a tűzijáték, érdemes lehet pár jó játékkal készülni az estére is. Vannak kutyák, akik szinte pánikolnak, és nem hogy játszani, de enni sem bírnak vihar vagy tűzijáték alatt. Számukra ez (egyelőre) nem opció. Azok a kutyák, akiket le lehet terelni a félelemről és reagálnak a közeledésünkre, esetleg ez az első tűzijáték az életükben, örülhetnek a játéknak és ez elvonhatja a figyelmüket. Fontos, hogy pozitív dolog társul a hangos zajhoz.

Szerezzünk be valami igazán izgalmas, különleges játékot, például tölthető kongot vagy csörgős-zörgős huzivonit, amivel együtt játszhatunk.

Mivel töltsük meg a tölthető kutyajátékot?
Nyugtató mellény vagy nyugicsomó

Bár megoszlanak a tapasztalatok ezzel kapcsolatban, a nyugicsomó sok kutyának és cicának segít, hogy könnyebben viselje a stresszes helyzeteket, így a hangos zajokat is.

Az Amerikai Egyesült Államokban és több nyugat-európai országban kapható úgynevezett Thundershirt nálunk egyelőre még nem elérhető. Azonban maga a módszer otthoni alapanyagokkal is könnyen reprodukálható. A lényeg, hogy a kendő vagy fásli által kifejtett nyomás csökkenti a szorongást és nyugtató hatással van a kutyákra. Nem csak vihar vagy tűzijáték esetén, hanem bármely stresszes helyzetben alkalmazható, cicákon, kutyákon egyaránt. Figyeljünk, hogy ne szorítsuk meg túl erősen a kendőt!

Zene

Tudományos kutatási eredmények bizonyítják, hogy az egyszerű, lassú tempójú (50-60 bpm) komolyzene jelentősen csökkenti az állatok stressz-szintjét. Ma már léteznek akár 10-15 óra hosszú, kifejezetten kutyák számára készült zenék, amelyek letölthetők, de ingyenesen is hallgathatók a zenei portálokon. Az egyik kedvencünk a Relax My Dog csatorna, ahol rengeteg zene és videó közül választhatunk az alkalomnak megfelelőt.

Gyógynövények és kivonatok

Számos természetes, nyugtató hatású szer létezik, melyek közül a leggyengédebbek bizonyos szárított gyógynövények és a virágesszenciák.

Ezeket bátran alkalmazhatjuk kedvencünkön bármilyen stresszes helyzetben, így tűzijáték alatt is, az alábbi módon:

4 + 1 Bach virágesszencia, amelyet érdemes kipróbálnod

Gasztrokutya – Levendulás-kamillás nyugtató kutyakeksz

A gyógynövények alkalmazása és adagolása azonban nem gyerekjáték. Számos gyógynövény tartalmaz olyan hatóanyagot, amely akár veszélyes is lehet kedvencünkre, ezért kérjük (fitoterápiában jártas) állatorvos tanácsát, mielőtt egyéb gyógynövényekkel kísérleteznénk.

Plusz 1 tipp:

Őrizzük meg a nyugalmunkat! Teremtsünk olyan  légkört otthon, amely segít, hogy mi magunk is nyugodtak legyünk. Kapcsoljunk zenét, húzzuk be a függönyöket, gyújtsunk gyertyát stb. Kutyáink rendkívül fogékonyak az érzelmeinkre, ezért fontos, hogy mi magunk nyugodtak és kiegyensúlyozottak maradjunk, akkor is, ha kedvencünk fél, pánikol.

Az első legyen mindig a kutya biztonsága. Készítsünk olyan biztonságos zugot, ahová visszahúzódhat, hogy ne a legnagyobb pánikban próbáljon menekülni – mondjuk az tévéállvány mögé. Kistestű kutyánkat vegyük fel, nyugtassuk meg, a nagyobb kutyusokat pedig simogassuk, gyengéden masszírozzuk, ha félnek. Ezzel nem a félelmet erősítjük bennük, hanem azt, hogy ránk mindig, mindenben számíthatnak!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: One Green Planet; Kép: Photo by Designecologist from Pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...