Saját KB bal
Saját KB jobb

Stresszoldó illóolajok kutyáknak – nem csak augusztus 20-ára

Köztudott, hogy bizonyos illatok nyugtató hatásúak, oldják a stresszt és átlendítenek a nehéz pillanatokon. Az talán már kevésbé ismert, hogy a kutyák esetében a stresszoldó, nyugtató illóolajok ugyanolyan kedvező hatásúak lehetnek, mint az embereknél. Mivel a kutyák szaglása nagyságrendekkel erősebb a miénknél, ráadásul bizonyos illóolajok mérgezőek lehetnek számukra, nem mindegy, hogyan alkalmazzuk ezeket.

Az alábbiakban röviden összefoglaljuk az illóolajok alkalmazására vonatkozó alapvető előírásokat kutyák esetében. Továbbá, bemutatunk pár illóolajat, amelyek segíthetnek a stressz, a szorongás leküzdésében, akár idén augusztus 20-án, akár a következő állatorvosi látogatás vagy vihar alkalmával.

Alapvető szabályok az illóolajok alkalmazására

Az illóolajokat külsőleg alkalmazzuk. Kerüljük az érintkezést a nyálkahártyákkal (orr, szem, száj), mert irritációt okozhatnak. Soha ne alkalmazzunk hígítatlan illóolajat. Az ajánlott hígítás:

10 kg alatti kutyák esetében: 1 csepp illóolaj / 1 ek. (15 ml)
10 kg felett: 1 csepp illóolaj / 1 tk. (5 ml)
35 kg felett: 1 csepp illóolaj / 0,5 tk.

Az illóolajat hígíthatjuk vízzel – párologtatáshoz, vagy vivőolajjal (pl. mandulaolaj, illatmentes kókuszolaj, olívaolaj) masszázshoz.

Csak természetes, tiszta illóolajokat használjunk. Az illatos olajok, parfüm olajok, párologtató olajok és egyéb termékek nem megfelelő tisztaságúak és számos más anyagot is tartalmaznak, mint a tiszta illóolajok. Megtévesztő lehet a csomagoláson a „citrom illatú” vagy „citromos” megnevezés. Olvassuk el a termék leírását és csak a „100% tisztaságú illóolaj” minősítéssel ellátott terméket vegyük meg.

Honnan tudom, hogy az adott illóolaj jó a kutyámnak?

A kutyák szaglása rendkívül érzékeny, így jogos a kérdés, hogy ami nekünk kellemes, az nekik vajon nem bántóan erős? Illetve, hogy melyik illóolajok tetszenek nekik?

Az előbbi kérdésre a válasz egyrészt a hígítás. Illetve, fontos, hogy adjuk meg a kutyánknak a lehetőséget, hogy „eltávolodjon” az illattól. Például ne az egész lakásban párologtassunk, hanem csak egy helyiségben. Ne cseppentsünk illóolajat a fekhelyére, hanem csak egy kispárnára vagy kendőre, amit kidobhat a fekhelyéről, ha úgy érzi, hogy sok neki az illat.

A második kérdést a legtöbb kutya maga válaszolja meg. Mielőtt elkezdenénk alkalmazni egy illatot, bontsuk ki az üvegcsét és hagyjuk, hogy a kutyánk megszaglássza. Ha elfordítja a fejét, esetleg prüsszög is, akkor abban a pillanatban nem erre az illatra van szüksége (lehet, hogy máskor éppen ez fog tetszeni neki). Ha szívesen szaglássza, esetleg meg akarja nyalni (ne hagyjuk!), akkor jó választás, elkezdhetjük használni.

Mely illóolajok stresszoldó, nyugtató hatásúak?

Először valószínűleg mindenkinek a levendula ugrik be. A levendula nyugtatja az idegrendszert, ellazít, kiegyensúlyoz. Ideális lehet, ha kedvencünk nem tud aludni, stresszel, rossz álmai vannak. Vihar, tűzijáték esetén is beválhat.

Talán kevésbé ismert, de ugyancsak kellemes, tisztaság-illatú a bergamott olaj. Csökkenti a félelmet, már kialakult félelmet, pánikot is oldhat. Feszültségoldó, szorongáscsökkentő. Általános kedélyjavító hatása is ismert.

A citrom illóolaj azonnal átlendít a nehézségeken, segít, hogy jobb színen lássuk a világot. Zajfóbia esetén nem biztos, hogy a legjobb választás, de ha a nyugtalanság, félelem nem múlik, amikor vége a zajnak, érdemes lehet kipróbálni. Aggódó, feszült kutyák számára máskor is jó választás lehet a párologtatóban.

Az érzékeny, túlérzékeny kutyák segítségére lehet a majoránna illóolaj. Ez segít oldani a feszültséget és a stresszt, csökkenti a lelki fájdalmakat.

Végül, de nem utolsósorban, az egyszerű kamilla illóolaj is kiváló választás lehet feszültség, stressz és szorongás esetén. Párologtatóban vagy masszázshoz is alkalmazható. Nyugtat és biztonságos érzést kelt, ezért érdemes lehet egy alvós játékra cseppenteni.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Calming essential oils safe for dogs; Kutyabarát könyvajánló: Stresszoldás kutyáknak Kép: Photo by Kateryna Babaieva from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...