Fotó: Gustavo Fring: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/allat-kutya-hazi-kedvenc-aranyos-5163796/

Vakvezető kutyára támadt egy elkóborolt nagytestű kutya

A támadás pár nappal ezelőtt történt, a vakvezető kutya fülét meg kellett operálni.

Zenit karácsony óta él Veres Katával, aki szinte teljesen vak. A kétgyermekes édesanya kisebbik fia is gyengénlátó. Zenittel néhány nappal ezelőtt éppen iskolába igyekeztek, amikor egy gazdátlan, szökött kutya megtámadta az utcán a labradort. A nagytestű, rotweiler-típusú kutya a kutya fülét sértette meg olyannyirra, hogy az erősen vérezni kezdett. Mint később az állatorvosnál kiderült, Zenti fülében a támadás következtében elszakadt a porc, mely egyrészt rendkívül fájdalmas, másrészt lassan gyógyuló sérülésnek számít.

A kutya szinte a semmiből termett a család előtt, először azt gondolták, hogy egy közeli autószerelő műhelyből szaladt ki. Veres Kata nagyobbik fia próbálta megakadályozni, hogy a támadó kutya további sérülséket okozzon Zenitnek, vagy másvalakinek. A nyakörvénél fogva leszedte a kutyáról, majd sikerült pórázra tennie. Eközben Zenitet sikerült biztonságos távolba vinni. Miutána  kutyát visszavitték az autószerelő műhelybe, ott közölték, hogy a kutya nem az övék és egyszerűen szélnek eresztették.

Zenit sérülése szépen gyógyul, de a lelki megrázkódtatást még nem heverte ki. Veres Kata így nyilatkozott a Blikk-nek:

Amikor azon a környéken járunk, Zenit mindig megtorpan, próbálja elkerülni a helyet. A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakembereinek majd valószínűleg újra foglalkozniuk kell a kutyával, hogy megszüntessék benne ezt a fajta félelmet.

Komondi Piroska, a Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola szakmai vezetője szintén a Blikk-nek úgy nyilatkozott, hogy a támadás következményeinek felmérése még folyamatban van. Meg kell vizsgálniuk, hogy Zenitnek milyen lesz a viszonya más kutyákhoz ezután és hogyan viselkedik a támadás helyszínén. Bizakodóik, mert a kutya azóta is magabiztosan vezeti Katát. Arra kért továbbá mindenkit, hogy vigyázzanak a vakvezető kutyákra. Egy ilyen kutya életen át tartó költsége ugyanis több, mint 5 millió forint. Ezt az összeget az alapítvány adományokból és az adó 1%-os felajánlásából teremti elő.

Az esetet bejelentették a  rendőrségen és a kerületi jegyzőnél is. A támadó kutya tulajdonosáról azonban még mindig nem tud senki semmit.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Blikk, Facebook/Baráthegyivakvezető

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...