Saját KB bal
Saját KB jobb
Flickr

Teljesen elolvadt két kanadai jégsapka. Sokkal gyorsabban, mint várták.

Három évvel ezelőtt már jelezték a tudósok, hogy a szóban forgó két jégsapka el fog tűnni a Föld felszínéről, de arra nem számítottak, hogy ez ilyen gyorsan be fog következni.

A NASA legújabb műholdas képei igazolják, hogy a kanadai Nunavut tartományban lévő két jégsapka teljesen eltűnt a térképről. Ez a tény pedig semminél nem szemlélteti jobban a globális felmelegedés gyorsulását és drasztikus hatásait.

Volt, nincs

A Nemzeti Hó és Jég Adatközpont (National Snow and Ice Data Center/NSIDC) munkatársai jelezték, hogy a július 14-i műhold felvételeken a Szent Patrik-öböl területén már egyáltalán nem látszódnak a jégsapkák. Ezt a területet 1959 óta kiemelten figyelik a kutatók, így pontos adataik vannak arról, hogyan változtak a jégsapkák méretei és milyen ütemben fogyatkoztak. Mark Serreze az NSIDC igazgatója három éve még úgy fogalmazott egy tanulmányban, hogy a jégsapkák öt éven belül elolvadhatnak. Tehát az eltűnésük nem okozott meglepetést, az viszont igen, hogy ez milyen gyorsan történt. A két jégsapka területe az 1959-es adatokhoz képest eredeti méretük 5 százalékára csökkent.

Fotó: NSIDC
40 év alatt teljesen megsemmisültek

Serreze a CNN-nek adott interjújában elmondta, hogy még őket is sokkolta a jégsapkák ilyen gyors ütemű olvadása. Semmilyen eddigi kutatásuk és előrejelzésük nem számolt ezzel a gyors olvadással. Elmondta, hogy amikor először látta ezeket a jégsapkákat, el sem tudta képzelni nélkülük a Szent Patrik-öböl területét. Majd egy 2015-ös nagy olvadás tudatosította bennük először, hogy a jégsapkák nem lesznek túl hosszú életűek a gyorsuló felmelegedés hatásai miatt.

Gleccsereket és jégsapkákat gyászolnak a világon

A jégsapkák drasztikus olvadása egyértelműen a gyorsuló globális felmelegedés hatásának tudható be. Egyes adatok szerint 115 ezer éve nem volt ilyen meleg a sarkvidéken, mely területet a klímaváltozás különösen súlyosan érint. Itt sokkal gyorsabban növekszik az átlag hőmérséklet, mint bárhol máshol a világon. Egyes kutatások szerint kétszer, háromszor is gyorsabb a melegedés üteme.

Ugyanez a helyzet a magasan fekvő gleccserekkel, melyek olvadását, eltűnését a helyiek különösen érzékenyen fogadják. Izlandon tavaly augusztusban állítottak egy emléktáblát egy eltűnt gleccsernek. Svájcban 2019 szeptemberében 250 fő részvételével temetést rendeztek szintén egy elolvadt gleccser emlékére. Hasonlóan éreznek most a kanadai kutatók is, a döbbenet és a sokk után egy különös gyászmunka veszi kezdetét. Számukra különösen fájdalmas egy ilyen természeti katasztrófa, hiszen a két jégsapka életük és munkásságuk szerves része volt az elmúlt évtizedekben. Azonban nem csak nekik, hanem mindenkinek fontos lenne szembe néznie azzal, ami a sarkvidéken történik.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: nsidc.org, ecowatch.com, Wikipedia

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...