unsplash

Vajon tisztában vannak a kutyák a saját méretükkel?

Amikor egy 40 kilogrammos kutya az ölünkbe szeretne ülni, vagy egy számára túl kicsi fekhelyet választ a tágas, kényelmes helyett, jogosan gondolhatjuk, hogy nincs tisztában a saját méretével.

Mindenki látott már olyan kutyát, aki egészen biztosan nem volt tisztában méretével és súlyával. Ölben ülő vizslák, oroszlánként helyezkedő csivavák vagy két fa közé szorult mókamesterek arra engednek következtetni, hogy nem éppen a saját méretüknek megfelelően viselkednek. Az ELTE kutatóinak tanulmánya szerint azonban ez nem így van. A kutyák testtudatát vizsgáló kutatások erre keresték a választ és meglepő eredményre jutottak. Azt figyelték meg, hogy hogyan reagálnak különböző méretű nyílásokra a különböző méretű egyedek.

Melyik ajtón menjek be?

Az emlősök önprezentációja az etológia egyik fontos alapkérdése. Sokszor és sokan kutatták már például csimpánzok önprezentációs képességét egy úgynevezett tükörteszttel. Az állat homlokára festettek egy fehér foltot és azt vizsgálták, hogy a csimpánz hogyan észleli a foltot a tükörben. Megfogja azt, hozzányúl, felismeri? Ha igen, akkor egyértelműen jó a testkép tudata. A kutyáknál kicsit másként zajlott ez a kutatás. Egészen pontosan azt vizsgálták, hogyan reagál egy kutya egy olyan nyílásra amelyen nem tud átmenni, mert az túl kicsi és hogyan reagál arra, amelyen át tud menni, mert átfér rajta.

Azt is megnézték, hogy mennyi idő szükséges ahhoz, hogy a testméretének megfelelő nyílást megtalálja. Három méretű rést használtak a vizsgálat során, egy túl kicsit, egy nagyjából azonos méretűt, mint a kutya és egy olyat, melyen kényelmesen átfért. A kutyákat először a kis nyíláshoz vezették, majd a közepeshez végül a legnagyobbhoz.  Az eredmény pedig azt mutatta, hogy a kutyák viszonylag rövid idő alatt azt a nyílást választották, melyen kényelmesen átfértek.

A tapasztalat is sokat számít

Mégsem teljesen biztos azonban, hogy azért választották a testméretüknek megfelelő nyílást, mert tisztában vannak méreteikkel. A kutyák gyorsan és sokat tanulnak és tapasztalnak életük során. Ez is közrejátszhat abban, hogy be tudják azonosítani azt a nyílást, melyen átfér a testük.  Azok a kutyák például, akik valamilyen sportot űznek gazdájukkal, például agilityznek, sokkal jobb testtudattal rendelkeznek, mint más társaik. Kutatás ide vagy oda, a kérdésre tehát nincs egyértelmű és egzakt válasz.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheBark.com, elte.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...