Saját KB bal
Saját KB jobb

Így karácsonyoznak a gyógyszerkísérletekből mentett csimpánzok

Washington államban az alig 2000 fős Cle Elum település 10 mentett csimpánznak ad otthont.

A Chimpanzee Sanctuary Northwest egy csimpánz menhely, lakói laboratóriumi gyógyszer kísérletekből, bezárt állatkertekből, vadasparkokból kerültek a menhelyre, ahol egy számukra tökéletesen kialakított, tágas helyen tölthetik megérdemelt nyugodt napjaikat.

Gondozóik és a menhely alapítói a megfelelő táplálás és ellátás mellett nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a csimpánzok mentális egészsége is rendben legyen, hiszen ezek az állatok rendkívül intelligensek és érzékenyek. Fontos, hogy környezetük stimulálja az elméjüket, ne csak fizikai, de szellemi kihívásokkal is találkozzanak nap mint nap. A kiegyensúlyozott, biztonságos élet egyik alappillére számukra a megfelelő rutin kialakítása, melynek fontos része a napi háromszori étkezés. Tudják mikor és mire számíthatnak, de gondozóik igyekeznek feldobni a rutin étkezéseket egy kis feladattal, ajándékkal.

Így történt ez karácsony közeledtével is, amikor a csimpánzok közel 2 hektáros kifutóján lévő korábbi karácsonyi ünnepségből „mentett” három fenyőfából karácsonyi meglepetést készítettek a lakóknak. A menhely lakói az ünnepek közeledtével sok felajánlást és ajándékot kapnak, ezekkel díszítették fel a fákat. A csimpánzok nagyon hamar ráéreztek a karácsonyi hangulatra, begyűjtötték az ajándékokat és megették a sok finomságot. A képek alapján igazán élvezték az ünnepi kincsvadászatot.

csimpánzok karácsonya
csimpánzok karácsonya

A karácsonyi ünnepségről és meglepetésről a menhely munkatársai készítettek fényképeket és beszámolót. A csimpánzotthon nem fogad látogatókat, nem engednek turistákat és érdeklődőket a csimpánzok közelébe, de igyekeznek gyakran hírt adni az otthon életéről és az állatok hogylétéről.

Bohata Krisztina

(Kutyabarat.hu)

Forrás, fotók: chimpsnw.org, onegreenplanet.org

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...